Facket gick segrande ur konflikten med ägarna till
Wild’n Fresh i Göteborg. Restaurangen är såld och de nya ägarna har
kollektivavtal för sina anställda. Men de avtalsenliga lönerna i
restaurangbranschen är knappast att betrakta som ”schyssta”.
I
fyra månader genomförde Hotell- och restaurangfacket en blockad mot
salladsbaren Wild’n Fresh i Göteborg eftersom ägarna, Sofia Appelgren
och Serdar Erkan vägrade att teckna kollektivavtal för sina anställda.
Appelgren
och Erkan bestämde sig till slut för att hellre sälja restaurangen än
att tillmötesgå fackets krav, och garantera drägliga villkor för
personalen.
Arbetsgivarföreningen
När försäljningen
blev känd drog facket tillbaka sin blockad och nu har de nya ägarna
Margareta Melim Andersson och Stefan Mattsson gått med i
arbetsgivarföreningen Sveriges hotell- och restaurangföretagare. Därmed
omfattas personalen automatiskt av kollektivavtalet.
– Vi har
ett företag i byggbranschen sedan tidigare och det kändes naturligt att
gå med, säger Margareta Melim Andersson, som tycker att det är viktigt
att det går rätt till när hon anställer.
– Det handlar inte bara om lönen, utan om pensioner och annat också.
Än
så länge är det bara Margareta Melim Anderssons bror som arbetar i
restaurangen, men till sommaren kommer de nya ägarna troligen att
anställa ytterligare någon.
– Vi märker att det är tufft över luncherna, förklarar Margareta Melim Andersson.
Under
fackets blockad hade salladsbarens tidigare ägare, Sofia Appelgren, en
del gäster som kom bara för att stödja hennes vägran att teckna
kollektivavtal, och i början var Margareta Melim Andersson orolig för
att antalet gäster skulle minska efter försäljningen. Men det visade
sig vara en obefogad oro.
– Nu är det istället många som stödäter för mig, bara för att jag har kollektivavtal, berättar hon.
Fyra månaders blockad
Försäljningen
är en seger för Hotell- och restaurangfacket som i fyra månader har
genomfört en blockad mot Wild’n Fresh, och under hela konflikten har
betonat vikten av kollektivavtal för att trygga de anställdas rätt till
drägliga löner och villkor.
Salladsbaren i Göteborg har också
stått som en symbol för fackets rätt att kräva kollektivavtal, och de
borgerliga ungdomsförbunden har utnyttjat restaurangen för sina
attacker mot konflikträtten.
– Framför allt är det bra att
salladsbaren nu kan konkurrera med samma förutsättningar som alla andra
runt omkring, säger Dan Fransson, ombudsman på Hotell- och
restaurangfacket om resultatet av konflikten.
Facket uppmanar nu
alla lunchgäster att gå till ”de restauranger där personalen faktiskt
har schyssta löner och villkor – som salladsbaren”.
Hotell- och
restaurangfacket satsning på att teckna kollektivavtal med samtliga
arbetsgivare i Göteborg är viktig, inte minst för alla de ungdomar som
arbetar under extremt osäkra förhållanden på stadens krogar och kaféer.
Samtidigt
är lönerna, även med kollektivavtal, knappast att betrakta som
”schyssta”. Det stöd som Hotell- och restaurangfacket har haft från
sina egna medlemmar under blockaden borde också användas till
nödvändiga satsningar på kraftigt höjda löner och vettiga
anställningsformer.
JENNY TEDJEZA
Proletären nr 16, 2007