Efter Sveriges EU-inträde finns det all anledning att fundera en extra gång innan den där köttbiten slinker ner.
Inför EU-omröstningen lovade regeringen svenska folket ett fortsatt gott skydd mot salmonella, och att livsmedel som förs in i landet ska vara salmonellafria.
En speciell garanti infördes.
– Sverige och Finland fick salmonellagarantin för att vi har ett bättre salmonellaläge, säger Niklas Montell, statsinspektör på Livsmedelsverket.
Till skillnad från övriga EU-länder är Sverige och Finland så gott som salmonellafria. Men löftet om salmonellafri mat har redan brutits, visar flera rapporter från Livsmedelsverket.
Frånvaron av salmonella i Sverige har sin förklaring i det aktiva arbete som startade redan på 1950-talet efter det att en stor salmonellaepidemi utbröt i Alvesta.
90 människor dog och hela 9.000 insjuknade.
Målet för arbetet mot salmonellan var att säkra folkhälsan.
Ingen provtagning
Förutom ett salmonellafritt inhemskt kött har vi kunnat hindra att smittat kött importeras genom gränskontroll och anmälningsplikt av import av animaliska livsmedel till myndigheterna.
Men med EU-anpassningen tillåts inte längre Sverige ha kvar sin framgångsrika modell med provtagning vid gränsen.
– Nej, den hade setts som ett handelshinder, berättar Niklas Montell. EU:s mål är fri handel utan gränskontroll.
Från och med den första januari 2006 kommer samtliga EU-regler om salmonellagarantin, både de som redan tillämpas samt uppdateringar att börja gälla.
Istället för kontroll vid gränsen ska företaget som importerar köttet medföra ett veterinärintyg från avsändaranläggningen som visar att köttet är salmonellafritt.
En situation som kan skapa problem då andra länder har en tradition av sämre salmonellaskydd.
– Jag kan mycket väl tänka mig att det kommer gå i en sämre riktning. Men det är ju svårt att säga, menar Marika Hjertqvist, epidemiolog på Smittskyddsinstitutet.
Intygen har i flera fall visat sig vara inkorrekta, och Livsmedelsverket ifrågasätter deras värde.
I rapporten ”Granskning av salmonellaförekomst i köttberedningar införda till Sverige från annat EU-land” undersöktes importerade köttberedningar (kött blandat med andra livsmedel eller med tillsatser) och förekomsten av salmonella i dessa.
Man undersökte också om de medföljande intygen om negativt salmonellaprov stämde.
Av 58 provtagna partier köttberedningar, bland annat marinerade kycklingdelar, kebab och hamburgare, innehöll hela 22 procent, 13 stycken, salmonella. Och av dessa 13 var det 62 procent, åtta partier, som hade intyg på att de inte innehöll salmonella.
Kycklingkött visade sig vara speciellt utsatt för smittan.
Lucka i regelverket
Det finns inga krav på att köttberedningar ska ha salmonellaintyg, till skillnad från rent kött. Den obligatoriska salmonellakontrollen av köttberedningar avskaffades 2001.
Denna lucka i regelverket gör det möjligt för oseriösa affärskedjor att slippa kontrollera köttet de säljer. Den tyska matbutikskedjan Lidl går förbi salmonellakontrollen genom tillsatser i sitt lågpriskött så att det räknas som en köttberedning istället.
Då gäller inte salmonellagarantin.
Lidls enkla utväg får konsumenterna, oftast låginkomsttagare, betala med ökad risk för att insjukna i salmonella. Höginkomsttagarna, som handlar ekologiskt kött i kvarterets saluhall, går än så länge säkra. I en liknande rapport 2004 påpekar Livsmedelsverket att importköttet numera går direkt ut i butikerna, vilket försvårar kontroll.
Livsmedelsverket skriver vidare att den höga andelen fynd av salmonella är oroväckande, och att Sveriges goda salmonellasituation riskerar att undergrävas av fusket med salmonellaintygen.
– Smittan kommer från andra länder, påpekar Marika Hjertqvist. Det är viktigt att vi kan ha kvar vår goda kontroll. I andra europeiska länder har man till exempel haft problem med väldiga utbrott av salmonella från ägg. Det har vi sluppit.
Tidigare självklarheter
I juni i år tillkännagav jordbruksminister Ann-Christin Nykvist glatt en stor framgång i EU, det ska bli stopp för salmonellasmitta i köttberedningar. Och Sverige ska få möjlighet att stoppa kött som uppenbarligen är salmonellasmittat.
– Detta är en fantastisk sommarpresent till konsumenterna som Sverige länge kämpat för, sa hon i ett pressmeddelande från Jordbruksdepartementet.
Det salmonellaskydd som tidigare var en självklarhet tvingas Sverige nu kämpa sig till. Och det som tidigare var ett instrument för att trygga folkhälsan och förhindra smittspridning blir i EU-Sverige bara ett handelshinder för Europas köttproducenter.
Att veta vad som verkligen ligger där i köttdisken är alltså inte det lättaste idag. Och faller det under beteckningen ”köttberedning” kan det vara precis vad som helst i.
Kycklingklubba någon?
KRISTIN JOHANSSON
Proletären 50, 2005