Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Israel hycklar om att ”bekämpa terrorister”

Israels bombregn över Gazas invånare påstås ha handlat om att bekämpa de hotfulla ”terroristerna” i Hamas. Ockupationsmaktens agerande i Syrien visar att det inte är sant. Där har Israel stött Hamas vänner och verkliga terroristgrupper.

Den syriska ”revolutionsflaggan” (med tre röda stjärnor) har synts i demonstrationer mot Israels bombningar i Gaza. Samtidigt används flaggan av grupper som applåderar när Israel bombar i Syrien.
Janne Bengtsson

Runtom i världen protesterar människor mot Israels bomber mot Gaza. Det finns en bred solidaritet med det palestinska folket och deras rätt att kämpa mot ockupationsmakten, och det oavsett om det är Hamas eller andra organisationer som palestinierna samlas bakom.

I solidaritetsdemonstrationer för Gaza i Sverige har det bland de palestinska flaggorna synts en och annan syrisk ”revolutionsflagga”. Den grön-vit-svarta flaggan med röda stjärnor har sedan 2011 varit en samlande symbol för den av Natoländer och Gulfstater uppbackade oppositionen och dess väpnade grupper. Flaggan är officiell symbol även i Idlibprovinsen, styrd av det terrorstämplade Hayat Tahrir al-Sham (mer känt under sitt tidigare namn Jabhat al-Nusra).

Att syriska oppositionella demonstrerar mot Israel när det Hamasstyrda Gaza bombas är inget märkligt. När protesterna och det väpnade upproret i Syrien inleddes för tio år sedan spelade den syriska grenen av Muslimska brödraskapet en central roll. Hamas har också sina rötter i det sunnimuslimska Muslimska brödraskapet. 

Då kriget eskalerade valde den palestinska organisationen att stödja upproret. Hamas bröt sina relationer med Syriens regering, stängde sitt exilkontor i Damaskus och flyttade till Gulfstaten Qatar. Organisationen behöll dock de nära banden med Iran, en av den syriska regeringens stöttepelare.

Även om försöket att med våld störta Syriens sekulära regering misslyckats, har Hamas och delar av den syriska oppositionen fortsatt en gemensam religiös och ideologisk grund. 

Det finns ytterligare en sida som gör att många Palestinavänner reagerar negativt på den syriska ”revolutionsflaggan”. I Syrien har Israel och de syriska väpnade grupperna inte bara krigat på samma sida utan också samarbetat.

Redan i januari 2013 genomfördes de första israeliska flygbombningarna i Syrien. Den israeliska krigsmaktens tidigare stabschef Gadi Eisenkot sade till brittiska Sunday Times i januari 2019 att man utfört tusentals bombningar på syrisk mark. Attackerna har främst riktats mot den syriska arméns eller dess allierades militära anläggningar. Bombningarna har därmed gynnat de väpnade grupperna. 

Syriska oppositionella har uttryckt uppskattning över Israels agerande. I maj 2013 gjorde Kafranbel Syrian Revolution, en grupp som vid den tiden lyftes fram i medier över hela världen, ett utspel på sin Facebooksida: ”Israel bombar Assad just nu! Snälla fortsätt…”

Flygbombningar har inte varit den enda hjälpen från Israel. I början av 2014 uppmärksammade israeliska medier att hundratals sårade syriska rebellkrigare vårdats på ett hemligt fältsjukhus på Golanhöjderna. Området tillhör Syrien men ockuperas illegalt av Israel sedan 1967. Premiärminister Benjamin Netanyahu gjorde själv ett besök på fältsjukhuset och lät sig fotograferas vid sjuksängarna. 

Samarbetet mellan Israel och väpnade grupper i Syrien uppmärksammades tidigt av UNDOF, FN:s fredsbevarande styrka som bevakar gränsen mellan de ockuperade Golanhöjderna och Syrien. Från 2013 och framåt rapporterade UNDOF återkommande om kontakter mellan israeliska myndigheter och syriska väpnade grupper. Sårade överlämnades till den israeliska sidan medan friska gick över till den syriska. Lådor med okänt innehåll fördes över gränsen.

Senare avslöjade amerikanska Newsweek och Foreign Policy att Israel betalat syriska krigares löner, levererat vapen till tolv olika väpnade grupper och försett dem med mat, bränsle och mediciner.

Vilka var det som mottog israelisk hjälp?

Bland mottagarna fanns grupper som ingick i Fria syriska armén, där Muslimska brödraskapet spelade en viktig roll. Efraim Halevy, tidigare chef för den fruktade säkerhetstjänsten Mossad, erkände i en intervju för tv-kanalen al-Jazira att Israel även haft kontakt med det av FN terrorstämplade Jabhat al-Nusra och vårdat dess medlemmar på israeliska sjukhus – av politiska och taktiska skäl.

Varför uppmärksamma Israels stöd till väpnade grupper i Syrien när det är Gaza som drabbats av urskillningslöst bombande?

I Gaza är det lätt att se vad konflikten handlar om och vilka som står mot varandra. På ena sidan finns en ockupationsmakt som terrorbombar närmast försvarslösa invånare. På den andra finns palestinierna och deras organisationer som har rätt att bekämpa ockupationen.

Om vi däremot höjer blicken och tittar på det politiska maktspelet i Mellanöstern är verkligheten betydligt mer komplex. Bittra fiender i en konflikt kan vara allierade i annan. Som när Israel och Hamas vänner i den syriska oppositionen förenas i försöket att med våld tvinga fram ett regimskifte i Damaskus. Det här är viktigt att förstå om man korrekt ska kunna tolka skeendena i Mellanöstern.

Israels agerande i Syrien tydliggör också att ockupationsmakten inte har några problem med att stödja terrorstämplade islamistgrupper, när det tjänar Israels intressen. I januari 2016 sade Israels försvarsminister Moshe Yaalon till och med att han i Syrien föredrar den fanatiska terrorsekten Islamiska staten (IS) framför Iran, då IS är mindre farligt för Israel. 

När det gäller Gaza har det aldrig varit Hamas som är huvudproblemet. Israels stämplande av Hamas som islamistiska terrorister har snarare varit en inför västvärlden gångbar ursäkt för att legitimera fortsatt ockupation, förtryck och etnisk rensning.

Israels verkliga problem – och verkliga måltavla när bomberna fälls över Gaza – är den palestinska befolkningen. Som vägrar ge upp rätten till sitt land. Som vägrar ge upp sina nationella, demokratiska och mänskliga rättigheter.