Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Israeliska bomber över Libanon och Gaza

Israels extremhögerstyre leker med elden med sina ständiga provokationer i Jerusalem och på Västbanken.

Rök efter israeliska bombningar i Khan Younis i södra Gaza fredagen den 7 april.
Yasser Qudih/Xinhua

Efter att Israels nya minister för nationell säkerhet, extremnationalisten Itamar Ben-Gvir, inledde året och sitt nya jobb med att marschera till al-Aqsamoskén i Jerusalem skrev undertecknad i Proletären att:

”Ben-Gvir, som nu är högsta chef för Israels statliga polis, visade därmed att han inte låter sig stoppas av någon. Det är säkerligen också bara en tidsfråga innan han kommer att lyckas med att provocera fram ett svar som den nya regeringen tar som intäkt för en ny våg av extremt övervåld mot det belägrade Gaza och flyktinglägren på den ockuperade Västbanken.”

En självklar men ändå inte fullständig farhåga som redan är på god väg att besannas. För det är inte ”bara” i Gaza som Israel bombat de senaste dygnen, utan också i Libanon – vilket gör att risken för vidare upptrappning och en ny israelisk invasion av Libanon likt den 2006 är större än på länge. 

Fortfarande är det dock den palestinska befolkningen i världens största utomhusfängelse Gaza som löper den största risken att slaktas i stor skala i Israels ”hämnd”. Som för två år sedan. Då tog Israel palestinska Hamas svar på polisens stormning av al-Aqsamoskén till intäkt för att bomba Gaza. Fler än 250 palestinier, varav 67 barn, dödades i maj 2021.

Upprinnelsen även den här gången är den senaste veckans provokationer mot al-Aqsamoskén. Israelisk polis har sedan i tisdags flera gånger stormat moskén och misshandlat besökare, vilket fått Hamas och andra väpnade grupper (däribland marxistiska PFLP:s väpnade gren Abu Ali Mustafa-brigaderna) att avfyra raketer mot Israel från såväl Gaza som Libanon.

Åtminstone påstår Israel att det är Hamas som skjutit från Libanon, då ingen grupp tagit på sig ansvaret för raketerna som kom norrifrån.

De allra flesta av raketerna har som vanligt oskadliggjorts av Israels luftvärn och inte skadat några israeler. Däremot dödades en italiensk turist av en bil i en terrorattack i Tel Aviv igår fredag, på årsdagen av attacken när palestiniern Ra’ad Khasem sköt ihjäl tre israeler på Dizengoff Street i samma stad förra året.

Fredagens dåd skedde bara timmar efter att två israeliska bosättare ihjäl på Västbanken, i en attack som hyllas av Hamas och som fått polisschefen Kobi Shabtai att uppmana alla bosättare med vapenlicens att gå beväpnade.

Det är samme Shabtai som i veckan avslöjades ha sagt i ett telefonsamtal med Itamar Ben-Gvir att den låga uppklarningsprocenten på mord på palestinier (drygt fyra procent 2023 jämfört med 83 procent vid mord på judar, enligt Haaretz) beror på att ”de mördar varandra. Det ligger i deras natur. Det är arabernas mentalitet”.

Ord som, liksom det fåtal israeler som strukit med i det senaste årets upptrappade våldsspiral, ska sättas i sitt sammanhang. Bara hittills i år har israeliska styrkor dödat minst 94 palestinier, de senaste två i Nablus i tisdags.

Det läckta telefonsamtalet har fått bland andra Ayman Odeh, som är ordförande i valkoalitionen Hadash-Ta’al, att kräva Shabtais avgång.

– Det ligger inte i palestiniernas natur, det ligger i den rasistiska ordningens natur. Var som helst i världen skulle en rasistisk polischef som Shabtai få sparken omedelbart, sade Odeh.

Hadash-Ta’al, där bland andra det israeliska kommunistpartiet ingår tillsammans med det palestinska partiet Ta’al, har fem platser i Knesset. Ett parlamentariskt deltagande som kritiserats hårt av andra palestinska grupper för att legitimera ockupationen och skänka ett demokratiskt skimmer åt apartheidstaten.

Shabtais högste chef, Ben-Gvir själv, håller samtidigt på att skapa sitt eget nationalgarde. Det är ett löfte från premiärminister Benjamin Netanyahu i utbyte mot att Ben-Gvir ställer sig bakom den juridiska reform som ska utöka regeringens och parlamentets makt på bekostnad av Högsta domstolen, och som lett till stora protester inte minst i Tel Aviv.

Som den vänsterliberala israeliska tidningen Haaretz skriver har gränsen mellan de mest extrema elementen runt det som israelerna kallar för Tempelberget och den israeliska regeringen aldrig varit suddigare. De religiösa extremister som vill förstöra al-Aqsamoskén och Klippdomen, för att ersätta dem med ett judiskt tempel, har nu en ansvarig minister som vill beväpna dem ytterligare och ge dem samma befogenheter som polisen.

Ben-Gvir har skyllt de senaste dagarnas upptrappning på oppositionen, men det är ingen tvekan om att ministern själv tillhör dem som gjort mest för att hälla bensin på elden. Medan israeliska liberaler demonstrerar för att rädda ”demokratin” i apartheidstaten, visar Ben-Gvir, polischefen Shabtai, premiärminister Netanyahu och alla de rasistiska bosättarna upp Israels rätta ansikte för världen.