Hoppa till huvudinnehåll

Jätteprotester skakar libanesisk samlingsregering

Hundratusentals libaneser har tagit till gatorna för att protestera mot skatter på sociala medier och korruptionen i landet där det politiska klimatet länge påverkats av imperialismen och regionala stormakter.

Hundratusentals libaneser demonstrerar mot korruption och höga levnadsomkostnader.
Marie Lundberg

Protester har brutit ut i Libanon efter att landets samlingsregering förra veckan föreslog flera nya skatter, däribland en skatt på samtal via appen Whatsapp. Demonstranterna vänder sig också mot korruptionen och de allt dyrare levnadsomkostnaderna i allmänhet.

Landets premiärminister Saad Hariri gav i helgen sig själv en 72-timmars frist på att lösa krisen samtidigt som han lovade alternativa reformer för att lösa landets ekonomiska problem. Samtidigt pekas protesterna ut av vissa för att vara en del av den regionala maktkampen mellan Saudiarabien och Iran.

Privat / Hiba Awar

– 20-centsskatten på Whatsapp-samtal blev droppen. Nu kräver många att hela systemet förändras, säger Hiba Awar, mjukvaruutvecklare och en av de unga libaneser som demonstrerat i Beirut, till Proletären.

Hon beskriver demonstrationerna som ledarlösa och spontanta, där vreden framförallt är riktad mot presidenten Michel Aoun och hans svärson, Jibran Bassil, som är utrikesminister.

– Det är han som är den verklige presidenten och som kontrollerar allt, och sedan de kom till makten har allt blivit drastiskt värre. Det populäraste slagordet är fullt av svordomar om Jibran Bassil.

Den libanesiska samlingsregeringen består av både 14-marsrörelsen, som leds av sunnidominerade Framtidsrörelsen där Hariri är partiledare, och 8-marsalliansen som domineras av shiamuslimska Hizbollah och kristna Fria patriotiska rörelsen, där Michel Aoun är partiledare.

Hariri står nära Saudiarabien samtidigt som Aoun tillhör samma allians som Iranallierade Hizbollah. Eftersom protesterna främst riktats mot Aoun finns de – bland annat analytiker i Iran – som anklagar Saudiarabien för att ligga bakom protesterna.

Samtidigt har Världsbanken och Internationella valutafonden under lång tid pressat Libanon att genomföra privatiseringar och nedskärningar i utbyte mot lån. Åratal av högerpolitik och korruption har skapat en explosiv ilska, menar Hiba Awar.

– Vi har ingen gratis sjukvård eller utbildning, inget socialt skyddsnät för gamla eller fattiga. Ett genomkapitalistiskt system. De har alltid stulit av folket. Om de stjäl allting har de till slut ingenting kvar att stjäla.