Hoppa till huvudinnehåll
Av

Jullåtar för dig som tröttnat på jullåtar

Överallt spelas samma jullåtar. Vill du ha alternativ, men ändå ge dig hän åt julen? Här är Proletärens årliga lista över julsånger med substans.


Redan trött på julskvalet? Se hit då, när Proletärens Janne Bengtsson slår ett slag för den alternativa julmusiken, eller kanske snarare vintermusiken. 12 låtar från de senaste 100 åren. I kronologisk inspelningsordning och mest på svenska. Lyssna på låtarna på Youtube och/eller Spotify.

Julvisa från Finnmarken (1917)

Thorstein Bergman

Dan Andersson skrev den vackra och kampfyllda texten mitt under brinnande världskrig. En hyllning till det arbetande folket i hembygden och en påminnelse om den hårda kampen.

”För den hårdaste skaren och bittraste vinden
för det fattiga folket som slåss för sitt bröd,
för dem som i armod bli hårda om kinden
för dukade bord och för slädar vid grinden,
för sårfyllda kroppar och läkande död.
Försonta och glada i stjärnans timma
vi glömma att jorden blev bräddad av hat.
Vi resa oss upp under stjärnor som glimma –
omkring oss de heligas natt vi förnimma –
för dem och för jorden, för himlen och oss
våra stop vi höja, kamrat.”

 

Sjömansjul på Hawaii (1945)

Yngve Stoor

En av Sveriges mest populära artister i sin mest populära sång. Yngve Stoor sågs lite över axeln av artisteliten; han kom från mycket fattiga förhållanden i Kopparberg, och slog sig på egen hand fram till positionen som Europas skickligaste Hawaii-gitarrist. Yngve Stoor populariserade den folkliga Hawaii-musiken i Sverige. Inte minst genom den här inspelningen där dragspelsentusiasterna också kan höra Olle Johnny spela vackert på sitt musettespel.

 

Jultomten är faktiskt död (1965)

Cornelis Vreeswijk

Redan på sin första platta, Ballader och Grimascher, tog Cornelis det djärva steget att ta livet av tomten. Men tomten var i alla fall både full och glad när han dog. Alltid något, medborgare.

 

7 O’Clock News/Silent Night (1966)

Simon & Garfunkel

En grym och genialisk skildring av julefrid och krigets brutalitet, på en och samma gång. Över den mest stillsamma av alla traditionella julsånger läser radiomannen Charlie O’Donnell nyheterna om polisbrutalitet, komikern Lenny Bruce’s död, om hur kommittén för anti-amerikansk verksamhet vill stoppa kritiken mot kriget i Vietnam samtidigt som dåvarande vicepresidenten Richard Nixon talar om en eskalering av kriget.

 

Snart kommer änglarna att landa (1979)

Svante Thuresson

Julen är, skrev Ulf Lundell, en försoningens tid. Och även om livet är hårt ibland, ändå en tid att önska ”fred och lugn i natt i mänskoland”. Coolaste jazzkatten Svante Thuresson gjorde en suverän version 2011.

 

Vintersaga (1984)

Jerry Williams

En Volvo kämpar sig över Tjörnbron. På Statt i Härnösand är det hett och svett och det är fruset och törstigt i kön till Stadspuben i Luleå. På Lapplandspilen, som råmar som ett vilddjur genom natten, sitter glada människor på väg hem till familj och vänner. Inte lika lycklig är den som tagit en överdos på Skärholmens station eller som finns bland de ensamma när fyllan växer till på Mommas krog. Men ändå lever kärleken, mellan nattskiftet och drömmen. Och ingen har bättre än Jerry Williams tolkat Ted Ströms klassiker om en svensk vinter på väg mot jul.

 

Fairytale of New York (1987)

The Pogues & Kirsty MacColl

Det går liksom inte att komma ifrån den här Pouges-klassikern med gruppens frontman Shane MacGowan och Kirsty MacColl. En favorit i repris från förra årets julsångslista om en jul som börjar i en fyllecell i New York och slutar i ännu mer elände, allt medan polisens kör stämningsfullt sjunger Galway Bay.

 

Merry Christmas (I don’t wanna fight tonight ) (1989)

Ramones

Det är väl i ärlighetens namn lite svårt att exakt pinpointa vad den här låten har för budskap utom det mest uppenbara i titeln. Men med Ramones finns det ju alltid något att hänga upp det på: Det svänger som vanligt nåt överj-ligt. Passar alltså perfekt för den som vill lätta upp en tråkig julafton.

 

Önska dig en stilla natt (1998)

Helen Sjöholm, Rigmor Gustafsson och Anna Stadling

Ibland kanske det räcker med att önska sig en stilla natt, sinnesro och att pappa är nykter. Bo Kaspers låt framförd 2012 av tre av landets bästa sångerskor.

 

Det vore bäst om du kom hem till jul (2000)

Carl Johan Vallgren

Det finns ofta en annan sanning bakom det vi ibland ska förledas tro vara den enda sanna sanningen. Till och med bakom ett fruktansvärt och till synes meningslöst mord.

 

Grand Hotel (2004)

Totta Näslund & Jenny Silver

Tillsammans med Jenny Silver gör Totta Näslund, starkt märkt av den cancer som bara några månader senare skulle ta hans liv, en klassiker av Mauro Scoccos underbara skildring av juletiden i Stockholm. Den här låten var med även bland de julsånger Proletären presenterade förra året. Men den är så bra att vi tar den en gång till.

 

Vita vägen hem (2012)

Mauro Scocco

Ingen kan som Mauro Scocco beskriva ensamhet och längtan tillbaka till det som var en gång. ”Låten kom till som de flesta av mina låtar, titeln först. Jag såg en person som vandrade hemåt i ett snöfall och mindes jular som varit och gångna förhållanden”, kommenterade Mauro Scocco den här låten, som med Scoccomått mätt är ovanligt up-tempo.

 

Julkort från Vårby Gård (2015)

Josef Sedraïa & Nina Mira

Vårby, längs röda t-banelinjen strax söder om Stockholm, är ett av de områden som finns med på polisens beryktade lista över så kallade utsatta områden. Det är jul i Vårby Gård också, men det är inte alltid tomten hittar dit. För ni vet där de bor, på den ”sidan av stan, där finns det inga snälla barn”.

 

Stockholm i december (2019)

Ulf Lundell

Strax efter sin 70-årsdag guidar Lundell lyssnaren i sin hemstad, öppnar dörren och konstaterar att ”du kanske inte tror vad du ser”. Han drömmer sig tillbaka till ungdomens tid då människor var fulla av framtidshopp och drömmarna var något helt annat än idag. När han passerar byggarbetsplatsen vid Slussen faller en flinga som en tår. Men håll ut ändå några da’r strax före jul, i ett Stockholm som är kallt och rått i december.