Hoppa till huvudinnehåll

Kärnvapenpiñata på Frölunda kulturhus

Love Antell invigde Tecknaruppropet mot Natos utställning på Frölunda kulturhus i Göteborg, där besökarna bland annat fick gå loss på en piñata i form av en kärnvapenstridsspets.

Kärnvapenpiñatan krossas.
Artur Szandrowski

Tecknaruppropet mot Nato ställde ut sina verk i Stockholm i september. Nu har turen kommit till Göteborg.

Torsdagen den 8 december öppnade utställningen på Frölunda kulturhus. Ett femtiotal besökare bjöds på affischer och salta pinnar. De fick också tillfälle att gå loss på en piñata i form av en kärnvapenstridsspets, fylld med grön konfetti och ”radioaktivt” godis.

Artur Szandrowski
Omkring 150 tecknare har slutit upp i Tecknaruppropet mot Nato.

Artisten och konstnären Love Antell invigde utställningen. Han är en av de 150 tecknarna i uppropet, som startades i våras på initiativ av illustratören Karin Z. Sunvisson. 

Love Antell gick med i ett tidigt skede och hjälpte till med kontakter till Dalademokraten och Aftonbladet, som var de första att publicera uppropets bilder.

– Det har ju varit rätt tydligt från socialdemokratiskt håll tidigare att man inte skulle gå med i Nato. Men när den här vändpunkten kom i våras kände jag att det här… det kan gå fort, berättar Love Antell för Proletären.

Artur Szandrowski
Utställningen pågår 8 december-29 januari.

Rysslands invasion av Ukraina satte igång en aggressiv kampanj för att få in Sverige i Nato. Så det gällde att agera. Förhoppningen, berättar Love Antell vidare, var att få vara med och påverka innan beslutet togs.

Tecknaruppropet blev en, för tiden, unik aktion och fick en del uppmärksamhet i media. Utställningen på ABF-huset i Stockholm blev välbesökt och boken med ett urval av teckningarna har i princip sålt slut på bara tre månader.

Tyvärr är Natofrågan i de flestas ögon redan avgjord. Något som även Love Antell bittert konstaterar.

– Men nu kan jag nästan skadeglatt titta på när Erdogan sätter käppar i hjulet.

Artur Szandrowski
Love Antell invigningstalar på Frölunda kulturhus.

Sveriges Natoansökan följde i spåren av den finska. Love Antell har nära band till Finland – han har finska föräldrar och dubbelt medborgarskap. 

– Jag har alltid varit lojal mot Finland i motvind. När de var det ”fulaste” landet som fanns på 80-talet, sjöng på det sämsta språket i Eurovision, aldrig lyckades vinna i hockey-VM… men alla de grejerna har ju förändrats. Nu ser allmänheten Finland som ett föredöme. Det tycker jag är lite komiskt.

– Jag hoppas och tror att Finland och Sverige ska ha ett bilateralt samarbete och vara nära varandra nationellt men jag tror inte ett Natomedlemskap är vägen dit. Det finns bättre vägar.

I Finland påverkades beslutet av den geografiska närheten till Ryssland. Något Love Antell kan förstå, men han tycker likväl att det är synd att den dialog som Finland och Ryssland lyckats bygga upp de senaste årtiondena nu går förlorad.

– Nu backar man 40 år i tiden.

Artur Szandrowski
Radioaktiv konfetti.

I Finland påverkades beslutet av den geografiska närheten till Ryssland. Något Love Antell kan förstå, men han tycker likväl att det är synd att den dialog som Finland och Ryssland lyckats bygga upp de senaste årtiondena nu går förlorad.

– Nu backar man 40 år i tiden.

Utställningen på Frölunda kulturhus pågår till och med 29 januari.