Hoppa till huvudinnehåll

Kommunals avtal innebär lönesänkningar för undersköterskor

Ser man till prisökningarna på varor kommer Kommunals löneavtal innebära en reallönesänkning med 767 kronor för landets kommunala undersköterskor. På andra sidan inkomstklyftan finns Volvo Cars VD som under 2021 tjänade 27.000 kronor, i timmen.

En undersköterska med genomsnittlig lön kommer att se sin lön sjunka med 767 kronor, varje månad, under slutet av 2022.
Seniorval/Montage: Proletären

Enligt reglerna på den svenska arbetsmarknaden är det fackförbunden som förhandlar fram löneökningarna åt sina medlemmar. Men när dessa förhandlingar väl gått i lås går de inte att ändra, hävdar facken. Även om omständigheterna förändrats dramatiskt.

Avtalen som Kommunal slöt under 2020, och som löper fram till våren 2023 och 2024, innebär tillexempel en löneökning med drygt två procent. För en undersköterska på Elgströmska huset i Örebro blev detta strax över 300 kronor mer i plånboken per månad.

Dessa 300 kronor måste ställas mot Konjunkturinstitutets beräkningar som säger att konsumentpriserna kommer stiga med 5,3 procent under 2022. Något som riskerar att leda till lönesänkningar för Kommunals medlemmar. En undersköterska med genomsnittlig lön kommer till exempel att sänka sin lön med 767 kronor, varje månad, under slutet av 2022, rapporterar Arbetet.

På andra sidan inkomstklyftan finns Volvo Cars tidigare vd, Håkan Samuelsson, som under 2021 hade en inkomst på 52 miljoner kronor. Detta betyder en inkomst på 27.000 kronor i timmen. Långt mer än vad en undersköterska på Elgströmska huset tjänar per månad.

Erling Bronsberg
Warda Abdulkadir jobbar som undersköterska på Elgströmska huset. Ett särskilt boende i Örebro kommun.

– Jag vet inte vad jag ska säga… Han sitter på ett kontor och tar det lugnt medan vi sliter. Och vi gör ett viktigt jobb! Vi tar hand om de äldre i samhället, säger undersköterskan Warda Abdulkadir som jobbar på Elgströmska huset, ett äldreboende i Örebro kommun.

– Det är inte alla som klarar av att jobba inom äldrevården. Det finns vikarier som slutar efter en dag. ”Hur gör jag när jag ska duscha dem?”, kan de fråga. ”Ja… Hur gör du själv när du duschar”, svarar jag då, säger en annan undersköterska på Elgströmska huset som vill vara anonym.

Tror ni att Volvo:s vd skulle klara av att jobba här?

– Vi bjuder hit honom! Kom till Elgströmska huset, plan 4, och jobba en timme, så får vi se vad han tycker, säger Warda Abdulkadir.

– Han får hela min månadslön om han klarar sig en dag, avslutar den anonyma undersköterskan.