Hoppa till huvudinnehåll

Kommunals förbundsstyrelse kör över sin egen avtalsdelegation

Kommunals förbundsstyrelse kör över avtalsdelegationen och tackar ja till medlarnas bud. Beskedet får privatanställda inom vård och omsorg att ilskna till. 

På Kommunals Facebooksida har det haglat in kommentarer från arga och besvikna medlemmar.
Montage: Proletären

Kommunals förbundsstyrelse slöt förra veckan två kollektivavtal med de privata vårdföretagen, Vårdföretagarna. Ett för dem som arbetar inom vård, behandling och omsorg (bransch E) och ett för de anställda i äldreomsorgen (bransch F).

Förbundsstyrelsen väljer, efter inrådan från avdelningarna, ett antal representanter från varje bransch till en så kallad avtalsdelegation som förhandlar avtalet. Ingen av avtalsdelegationerna ville tacka ja till medlarnas bud. I bransch F var 10 av 10 representanter emot. 

– Vi tyckte inte att det var tillräckligt. Det var inte likvärdigt med det våra kolleger i kommuner och regioner fått och våra medlemmar förväntar sig åtminstone det efter det här helvetesåret som vi har gått igenom, säger Sanna Tefke, som sitter i avtalsdelegationen för bransch F, till Kommunalarbetaren.

Avtalsdelegationerna fick ta del av beslutet genom ett pressmeddelande. Först 45 minuter efter att pressmeddelandet skickats ut kontaktade styrelsen delegaterna personligen. 

Avtalsdelegationerna, som utses av förbundsledningen, får tycka till om förslagen men det är förbundsstyrelsen som fattar besluten. Medlemmarna blir inte tillfrågade. Bara Kommunals förbundsstyrelse kan enligt stadgarna besluta att ett förslag ska ut på omröstning.

Enligt Kommunals avtalssekreterare, Johan Ingelskog, är det inte läge att gå ut i konflikt i dessa coronatider. Därför gör förbundsstyrelsen gemensam sak med arbetsgivarorganisationen Almega Vårdföretagarna och tackar ja till budet.

– Utifrån de förutsättningarna som var ska vi ändå vara nöjda med det här kollektivavtalet. Det är ett bra kollektivavtal och vi har fått igenom de yrkanden vi hade. Alla villkorsfrågor är inte på plats men när det gäller lönefrågorna så är de på plats och det får vi ta med oss, säger Johan Ingelskog till Kommunalarbetaren.

 

Sanna Tefke

 

Bland vårdanställda inom den privata sektorn bubblar ilskan över förbundsstyrelsens agerande. I flera grupper på sociala medier för undersköterskor haglar arga kommentarer över Kommunal. Många ser inte längre någon mening med att vara medlem i ett fackförbund som går emot sina egna medlemmar.

Sanna Tefke säger till Proletären att hon delar ilskan och frustrationen, men att gå ur facket bara leder till ytterligare försämringar för arbetarna.

– Organisationsgraden på privata sidan är redan låg, och vi behöver bli många fler om vi ska ha en chans att sätta hårt mot hårt mot de privata arbetsgivarna och flytta fram våra positioner. Att lämna Kommunal är ingen lösning, det är bara arbetsgivarna som gynnas av det. Använd ilskan till engagemang och jobba för förändring istället. Engagera dig i din sektion, ställ upp själv eller lyft fram personer du anser kämpar för rätt saker, avslutar hon.