Hoppa till huvudinnehåll

Kritiserade kontroversiell skolkapitalist – dömd för förtal

En lokalpolitiker i Lilla Edet kritiserade en skolkapitalist i ett inlägg om att kommunen gav tillstånd till skolverksamhet allt för lättvindigt – och dömdes senare för grovt förtal. ”Ett halvt steg bort från det demokratiska samhället”, menar lokalpolitikerns advokat som nu överklagat domen.

Anders-William Berg har överklagat förtalsdomen till Hovrätten.
August Eliasson

Anders-William Berg är förskollärare och ersättare i Lilla Edets kommunfullmäktige för Edetlistan, ett parti som bland annat motsatt sig nedskärningar i välfärden och höga politikerlöner. I februari skrev han ett inlägg på partiets Facebooksida där han anklagade politikerna i bildningsnämnden för att alltför lättvindigt ge ut tillstånd att bedriva skolverksamhet – och hänvisade till en icke-namngiven skolkapitalist i kommunen som en oseriös arbetsgivare med kopplingar till islamistisk extremism.

En nödvändig debatt om friskolesystemet och dess konsekvenser, menade Anders-William Berg. Grovt förtal, ansåg tingsrätten i Vänersborg i ett domslut i början av maj – som lokalpolitikern nu överklagar.

– Det jag tycker är mest synd är att Lilla Edets kommunpolitiker kommer undan. Kritiken var ju riktad mot dem, inte mot just den här skolkapitalisten. I bildningsnämnden sitter såväl SD:are som vänsterpartister och sossar och ger tillstånd till sådan här verksamhet, säger Anders-William Berg till Proletären.

Den icke-namngivne skolkapitalisten inlägget är den kontroversielle entreprenören och väckelsepredikanten Magnus Olsson som tillsammans med sin fru äger bland annat en naturmontessoriskola i Lilla Edet. I lokalmedia har han fått kritik för arbetsförhållandena inom verksamheten, och anställda har bland annat berättat att de fått lägre lön än de haft rätt till. Hans barnomsorgsverksamhet i Uddevalla har också anklagats för att leda till ökad segregation.

Hösten 2020 tog hans bolag över Lek och lärs förskoleverksamhet i Lövgärdet, Göteborg, som stängts ned av Göteborgs stad på grund av de tidigare ägarnas kopplingar till islamistisk extremism. Kort därefter anklagades verksamheten för att fortfarande ha kopplingar till islamistisk extremism, trots ägarbytet. 

Flera nyhetsmedier, däribland Proletären, hänvisade till tipsare och vittnen som beskrev hur anställda med band till de tidigare ägarna jobbade kvar i verksamheten. Dessutom framkom andra kopplingar mellan de tidigare ägarna knutna till den också nedstängda Vetenskapsskolan, och Magnus Olssons bolag Ströms slotts AB.

Det var via en jobbarkompis på förskolan som Anders-William Berg fick höra om Ströms slotts verksamhet.

– Hon berättade om oegentligheter på en arbetsplats hon varit på tidigare. Jag gick hem, googlade och hittade Proletärens artikel. Vi diskuterade i mitt parti om vi skulle lyfta den här frågan, och bestämde oss för att samla in källor. Sedan fick jag i uppgift att skriva och dela ett inlägg om det på sociala medier, berättar han.

I inlägget beskrevs skolkapitalisten som en ”man i 40-årsåldern med kopplingar till islamistisk extremism”. Partiet hänvisade till tidigare anställda som vittnat om kränkande och olämplig behandling av barn. Inlägget avslutades med att Edetlistan aldrig skulle acceptera ”oseriösa och rent av farliga arbetsgivare som dumpar löner, utsätter barn för fara, exploaterar flyktingar som arbetskraft och mer därtill”.

Kort därefter blev han uppringd av Magnus Olsson.

– Han beskrev sig själv som en ”god, förlåtande och storsint människa” men sa att om jag inte tog bort inlägget och bad om ursäkt skulle han stämma mig.

Anders-William Berg stod dock på sig. Och det hela gick till rättegång.

I tingsrätten kunde Anders-William Berg och hans advokat, Henrik Sundström, genom källor, dokument och vittnesmål styrka uppgifterna i inlägget. Till och med i en rapport från Försvarshögskolan nämns Ströms slotts verksamhet och kopplingarna till våldsbejakande islamism.

Trots det menade tingsrätten att det genom inlägget gick att identifiera Magnus Olsson, att Anders-William Berg genom att själv dela vidare inlägget allvarligt kränkt och utsatt honom för missaktning, och att det därför skulle anses som grovt förtal.

Henrik Sundström menar att domen är bristfällig.

– Domen är fåordig och det är snarare så att de tycker saker, än att de för ett juridiskt resonemang, säger Henrik Sundström som ser fallet som viktigt principiellt, säger han till Proletären.

– Yttrandefriheten är absolut och ska man göra ingrepp måste det motiveras tydligt i lagen. Börjar man gå in och döma politiker för vad de säger i den offentliga debatten, då är det ett halvt steg bort från det demokratiska samhället.

Anders-William Berg vill påminna om den politiska frågan, som han menar kommit i skymundan.

– Vår kritik var ju riktad mot bildningsnämndens politiker. Det finns en ryggradslöshet, feghet och slapphet i att de inte förhållit sig mer kritiskt mot att sådan här verksamhet är skattefinansierad.

Han är kritisk till förskolesystemet, som det är utformat idag, och menar att även den höger som är anhängare av systemet borde se bristerna.

– Det kommer att vara problem så länge profitintressen får en överordnad roll, och de släpper in nästan vilka som helst. Det finns inte någon kontroll idag. Sedan verkar det finnas en tystnadskultur kring det och inte ens media verkar särskilt intresserade, säger han och menar att lokalmedia varit mer intresserade av domen mot honom, än av den politiska bakgrunden.

Trots allt arbete Anders-William Berg tvingats lägga ned på åtalet och nu överklagandet, ångrar han sig inte.

– Absolut inte. Jag är snarare stolt och glad över att vi kunnat driva den här frågan. Jag vet att jag har rätt moraliskt och politiskt. Och jag tror att jag har rätt även juridiskt.