Krögaren Samuel Samuelsson åtalad för människoexploatering
Den göteborgske näringslivprofil som nu står inför rätta för människoexploatering är Samuel Samuelsson, tidigare ägare till kafé- och restaurangkedjan Le Pain Francais.
Två kvinnor från Filippinerna har hållits närmast som slavar hemma hos paret Samuel och Elona Samuelsson i Göteborg. Paret anklagas för människoexploatering, brott mot utlänningslagen samt folkbokföringsbrott.
Samuel Samuelsson är mest känd som kafé- och restaurangkedjan Le Pain Francais tidigare ägare. Idag äger han ett tiotal företag inom fastighets-, hotell-, och restaurangbranschen – bland annat genom investmentbolaget Veraz Holding som han också är vd för. På bolagets hemsida står att företaget har en ”lång tradition av att agera ansvarsfullt som ägare och företag”.
Enligt brottsbalken ska den dömas för människoexploatering som ”genom olaga tvång, vilseledande eller utnyttjande av någons beroendeställning, skyddslöshet eller svåra situation exploaterar en person i tvångsarbete, arbete under uppenbart orimliga villkor eller tiggeri..”.
Maxstraffet för människoexploatering är fängelse i fyra år.
I polisförhör har de båda kvinnorna från Filippinerna, anställda som hembiträden och/eller barnflickor, berättat att de förväntades arbeta dygnet runt. Deras berättelser styrks av dokument och meddelanden om arbetstid måndag-söndag och ”ingen semester eller hemresa till Filippinerna de första två åren” av ett treårigt anställningskontrakt där lönen uppges till lägst 3.500 kronor, före skatt. Elona Samuelsson hindrade också en av kvinnorna att lämna Göteborg genom att lägga beslag på hennes pass och åtalas därmed också för olovligt förfogande.
Exploateringen av de två filippinska kvinnorna har enligt polisen pågått i två och ett halvt år, mellan januari 2020 och slutet på maj 2022. Samuel Samuelsson delges även försök till människoexploatering som alternativ till fullbordat brott gällande en av de målsägande.
Förhören (diarienummer 5000-K442119-22) med Samuel Samuelsson, 52, är en studie i nonchalans och förakt för de rättsvårdande myndigheterna. Samuelsson vägrar svara på frågor från förhörsledarna eftersom ”min fru har redan svarat på det, varför skall jag göra det?”, eller ”jag vill inte svara på det”. I ett förhör den 7 september får Samuelsson 21 frågor. Han svarar ”jag hänvisar till vad jag tidigare sagt” 17 gånger och ”jag förnekar brott” fyra gånger.
Paret Samuelsson förnekar brott.