Hoppa till huvudinnehåll

Kungen knycker kafé

Gärna kaffe och bulle. Men inte hos kungen. Stammisarna på Ulriksdals Slottscafé strax utanför Stockholm är förbannade på hovet som tagit över kaféet och sparkat ut ägaren Indira Alikalfic som arbetat upp verksamheten.

Kungen i kaféknipa.
Montage: Proletären

Hovet och kungafamiljen har använt sitt kungliga privilegium till att ta över ett mycket populärt kafé i Ulriksdal strax utanför Stockholm. Hovet vill öppna ett besökscentrum – och driva kafé med start i höst.

För Indira Alikalfic är uppsägningen en både personlig och ekonomisk katastrof. Kaféet är värderat till åtta miljoner kronor. I nåder erbjuder Statens fastighetsverk en kompensation på 500.000 kronor – pengar som skattebetalarna ska stå för.

Nu är kafégästerna på krigsstigen. En namninsamling mot att kungen och hovet får ta över kaféet gav 700 namn på bara två dagar. Jurister förbereder också en miljonstämning mot hovet.

På sociala medier är kritiken mot hovet omfattande:

”Om man mot förmodan haft något till övers för kungahuset nu så är all sympati borta. Fruktansvärt hur de betett sig mot ägaren till kaféet och hur de utnyttjar skattebetalarna på alla sätt och vis. De lever i en helt annan verklighet som hör hemma på 1800-talet där de kunde bete sig hur de ville mot pöbeln”, skriver en person på Facebook.

En annan skriver att ”Indira som drivit detta café och även det på Stockholm slott, har behandlats så totalt ovärdigt av ’hans kungliga höghet’. (Kungen) har ju missbrukat våra skattepengar hela tiden, som det framkom i Uppdrag granskning och sätter bara familj och rika vänner främst […] Vi ska inte stå och se på när Sveriges rikaste man ger sig på en ensam kvinna och hennes levebröd! Upp till kamp”.

Sedan 2005 har Indira Alikafic arbetat upp en blomstrande kaféverksamhet, ett omtyckt utflyktsmål bara åtta kilometer från Norrtull. Men under julen 2021 meddelade Statens fastighetsverk att Indira Alikafic var uppsagd, och att hon måste lämna sitt livsverk. Kungafamiljen hänvisade till det kungliga privilegiet och till kungens dispositionsrätt som gör att han fritt kan förfoga över 350 bostäder på bland annat Djurgården, Drottningholm, i Solna och centrala Stockholm. Byggnader som egentligen hör till staten, det vill säga svenska folket.

Kungen har frikostigt delat ut lägenheter och hus till personliga vänner och till medlemmar av sin familj. Prinsessan Madeleine och hennes man Chris O’Neill fick en lägenhet i de före detta Hovstallarna på Östermalm. Lägenheten renoverades för tolv miljoner kronor. Skattebetalarna fick stå för notan – det kungliga privilegiet gör att kungen inte behöver lägga ut en krona för sitt bostads- och fastighetsinnehav.

Kungafamiljen har ett skattefinansierat apanage på 168 miljoner kronor om året. Kungen har en personlig förmögenhet på 600 miljoner, däribland en bilsamling värd 30 miljoner. Drottning Silvia har bland annat en handväska, en Kelly Bag från modehuset Hermès, som kostar 500.000 kronor.