Kvalet till fotbolls-VM i kungadiktaturen
På torsdag spelar Sverige sin tredje kvalmatch till VM i Qatar 2022. Samtidigt tycker många svenskar att vi borde bojkotta turneringen.
När Sveriges fotbollsherrar nu på torsdag möter Spanien är det i en kvalmatch till ett av de mest kontroversiella VM-slutspelen någonsin – VM 2022 i Qatar.
Det är väl belagt hur den rika kungadiktaturen tillskansat sig arrangemanget genom omfattande korruption och mutor. Före detta Fifatoppen Jack Warner är avstängd från all fotbollsrelaterad aktivitet för resten av livet till följd av detta – men Qatar kvarstår som värdland.
Det är också väl belagt att tusentals arbetare har fått sätta livet till under årtiondet som gått sedan satsningen på VM-värdskapet inleddes. Dödsfallen hänger samman med usla arbets- och levnadsförhållanden. Många har, med rätta, jämfört arenorna med antikens slavbyggda monument.
Enligt brittiska The Guardian har omkring 6500 arbetare dött under byggena. De flesta av dem utländska gästarbetare från olika sydasiatiska länder (då Qatar i princip saknat inhemsk arbetskraft).
Qatar har också under denna tid spelat en central roll i destabiliseringen av Libyen och Syrien, bland annat genom att aktivt stödja olika islamistiska terrorgrupper. Det qatariska kungahuset har därmed hundratusentals liv på sitt samvete.
I Sverige finns en väl utbredd åsikt om att turneringen borde bojkottas. I en opinionsundersökning som Novus gjort på uppdrag av Radiosporten svarade 60 procent av de omkring 1500 tillfrågade ja på frågan om det svenska fotbollslandslaget borde bojkotta turneringen. Flera svenska idrottare har också uttryckt en önskan om bojkott – däribland annat damlandslagsstjärnan Kosovare Asllani.
– Jag tycker det är självklart att Sverige ska vara en del av den kampen, säger hon till SVT Sport.
Svenska fotbollförbundet ställer sig dock tveksamt till bojkott:
”Vi delar uppfattningen att de mänskliga rättigheterna måste i alla avseenden respekteras och där finns det områden som behöver rättas till, och då tror vi givet den informationen vi har att det är bättre att engagera sig och föra dialog än att bojkotta”, säger Håkan Sjöstrand, generalsekreterare i Svenska Fotbollförbundet till Sveriges Radio.
I Norge har diskussionerna varit något hetare än i Sverige. Många supportrar har krävt att att landslaget ska avstå från att delta i turneringen – och Tromsø IL krävde, som första elitklubb, en bojkott.
Men det norska fotbollförbundet vill inte ge med sig. I en extrastämma i juni röstade 121 delegater för en bojkott, medan 368 röstade mot.
Om Sverige överhuvudtaget kvalar in till den kontroversiella turneringen återstår att se.
Våren bjöd på segrar mot Kosovo och Georgien och Sverige är i nuläget tvåa i sin grupp – men två tuffa motståndare, Spanien och Grekland, kvarstår.