Hoppa till huvudinnehåll

Larm om missförhållanden på fabrik ignorerades

Arbetsmiljöverket, facket, de lokala politikerna – alla har de struntat i kritiken mot giftfabriken Senior Material i Eskilstuna.

Öppningsceremoni för företaget 2021. Infälld bild: namninsamlingen, som i nuläget fått 19 000 underskrifter.
Handelskammaren Mälardalen / Skärmdump: Mittskifte

Minst två gånger har anställda vid giftfabriken Senior Material i Eskilstuna larmat Arbetsmiljöverket (AV) om missförhållanden på anläggningen. Och lika många gånger har AV struntat i att agera.

I februari 2023 anmälde en anställd att företagets maskiner saknade den CE-märkning som krävs i Sverige – en märkning som ska garantera att en produkt uppfyller EU:s krav inom miljö, hälsa och säkerhet. Och i april i år fick AV ett tips om att anställda tvingas arbeta med ett medel som ”innehåller 30 procent svavelväte och andra kemikalier” utan skydd och andningsmask samt att informationen om kemikalierna bara fanns på kinesiska.

– Vi får ju väldigt mycket tips. Det är bara ett fåtal som vi gör någonting åt. Men om vi är på en inspektion och stöter på maskiner som inte är CE-märkta så kan det få konsekvenser från vår sida. Men det är ingenting vi normalt åker ut på utifrån ett tips, säger AV:s sektionschef Matthias Blomberg till Dagens Arbete. Vi åker främst på tips där det råder omedelbar fara.

Det var Blomberg som fattade beslutet att lämna larmen utan åtgärd.

Etableringen av Senior Material i Eskilstuna har gått under myndighetsradarn från första stund. Eller så har de lokala politikerna valt att köra över kritik mot etableringen. I februari i år tog en majoritet av socialdemokrater och moderater i fullmäktige i Eskilstuna ifrån Länsstyrelsen i Södermanland ansvaret för tillsynen av Senior Materials verksamhet.

På länsstyrelsen, med säte i Nyköping, ville Miljöenhetens chef Jörgen Johansson stoppa Seniors etablering i Eskilstuna. I kommunstyrelsen i Eskilstuna ville V, MP, L och SD att fullmäktige skulle gå på den lokala miljö- och räddningstjänstens rekommendation och lämna över tillsynsansvaret till länsstyrelsen. Men socialdemokraterna Josefine Helleday och Geerth Gustavsson samt moderaten Göran Gredfors gick på kommunstyrelsens linje, och i fullmäktiges omröstning vann deras förslaget med 36 röster från S och M mot 26 från övriga partier.

Kommunens två toppolitiker Jimmy Jansson (S) och Jari Pustinen (M) har tryckt på politikerna hårt för att få igenom en etablering. Miljönämndens ordförande Geerth Gustavsson (S) har vikt ner sig och gått emot nämndens egna miljöexperter.

Senior Material har fått dispens från Kemikalieinspektionen (KEMI) och Miljöprövningsdelegationen (MPD) att använda 2.770 ton av det giftiga ämnet metylenklorid (diklormetan) och släppa ut 900 ton av det varje år i två år. Bolaget har också fått tillstånd att släppa ut 300 mg diklormetan per kubikmeter vatten. Ämnet är förbjudet i Sverige sedan 1996.

– Det kan vara dödligt för människor. Det är först under senare år man fått klarhet i hur farligt ämnet verkligen är. 500 kubikmeter vatten kommer att släppas ut varje dag, 180.000 kubikmeter per år. Vad jag förstår så kommer allt att hamna i reningsverken. Jag tror inte de har beredskap att rena allt det, sade Lennart Bogg, professor i folkhälsovetenskap, till Proletären nyligen.

Också det lokala facket IF Metall får kritik. Emil Thunberg, Metalls regionale ombudsman, sägs ha besökt fabriken ett tiotal gånger. Thunberg säger sig dock inte ha hört talas om några allvarliga problem.

– De här uppgifterna är nya för mig. När det dyker upp grejer så tar vi det med företaget. Den dialog vi haft med företaget har varit bra, säger Thunberg till DA. De säger ju att de vill vara en bra arbetsgivare och att de tänker vara långsiktigt i Eskilstuna. Då måste man ju vara seriös. Men det är klart att de har grejer att jobba med.

Den 12 september ska kommunfullmäktige i Eskilstuna åter diskutera tillsynsfrågan. En ny manifestation mot företagets utsläpp genomförs den 11 september på Fristadstorget i staden. Hittills har 19.000 skrivit under namninsamlingen Stoppa Giftfabriken i Eskilstuna.