Hoppa till huvudinnehåll

Las-seger på journalistkongress – avtalet ut på omröstning

Ombuden på Journalistförbundets kongress körde över förbundsstyrelsen som ställt sig bakom uppgörelsen om inskränkningar i Las. Kongressen beslutade att medlemmarna ska få rösta om Las-avtalet.

Svenska Journalistförbundets byggnad i centrala Stockholm, som bland annat hyser redaktionen för tidningen Journalisten.
Dator 55 (CC)

Det var en stark opposition på Journalistförbundets (SJF) kongress, som mötte förbundsstyrelsens stöd till nedmonteringen av Lagen om anställningsskydd, Las.

SJF-klubbarna vid Aftonbladet, Expressen, DN, Mitti och SvD, Nordvästra Skånes journalistklubb – Helsingborgs Dagblad samt styrelsen för Södra Norrlands frilanssektion, krävde alla att SJF skulle kliva av PTK:s uppslutning bakom inskränkningen av Las.

Styrelsen försvarade hårdnackat sin inställning, men när ombudet Stephen Lindholm föreslog en medlemsomröstning i frågan gick kongressen på den linjen. Förslaget vann en förkrossande seger: 87 röster mot 10.

– Jag är jätteglad, men det krävs också att vi fortsätter fajtas i den här frågan, säger Karin Kämsby, ombud från frilanssektionen i Södra Norrland. En omröstning bland medlemmarna är väl det mest riktiga. Det känns helt underbart.

Privat/Twitter / Karin Kämsby

Det var inom ramen för januariavtalet som regeringen efter påtryckningar från Annie Lööf (C) gav arbetsmarknadens parter i uppgift att själva klara av nedmonteringen av Las.

Sedan LO centralt sagt nej, kom arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv och tjänstemännens PTK överens i mitten av oktober 2020. Senare anslöt sig också LO-förbunden Metall och Kommunal till överenskommelsen som nu ska klubbas i riksdagen.

Med sitt beslut att ställa sig bakom PTK-avtalet körde SJF:s styrelse över förbundets egen kongress 2018, då ombuden fattade beslut om att ”förbundet står upp för vår anställningstrygghet, samt att förbundet aktivt arbetar mot försämringar av Las”.

I slutet av oktober förra året fattade SJF:s styrelse, utan dialog med medlemmarna och efter ett hastigt inkallat nattligt möte, ändå beslutet att ställa upp på PTK:s uppslutning bakom Svenskt Näringsliv. Det under en period där förbundets medlemmar i tider av neddragningar i snudd på alla medieföretag i landet, haft stor nytta av Las.

– Jag var så arg på att förbundsstyrelsen gick med på det här. Jag fattar inte hur Journalistförbundet som har som en av sina stora saker att man ska försvara yttrandefriheten kan ställa upp bakom något som innebär att folk ute på arbetsplatserna blir ännu tystare. Det är helt obegripligt att man kan sälja ut sig så här, säger Karin Kämsby till Proletären. 

Nu får medlemmarna säga sitt. Kongressen tvingade förbundsstyrelsen till reträtt och en medlemsomröstning ska genomföras. Om över 50 procent av förbundets yrkesverksamma medlemmar deltar i omröstningen ska den anses vara beslutande, annars rådgivande.