Hoppa till huvudinnehåll

Lasse vill sätta Lenin på tapeten

– En provokation för sin egen skull är meningslös, säger Varbergsprofilen Lasse Diding, som i helgen avtäckte Sveriges kanske största Leninstaty på sin tomt.

Lenin i Leninland, Varberg.
Artur Szandrowski

Leninpriset, Leninbadet, Leninland… och nu Sveriges förmodligen största Leninstaty. Hotellsveriges enfant terrible, Lasse Diding, har satt Varberg på kartan med sina Leninpåhitt. Och nu verkar han ha överträffat sig själv.

Det är lördag kväll när Proletären anländer till ”Leninland”, Lasse Didings pensionat/skaparstuga för vänstersinnade författare. Trädgården är en veritabel skulpturpark. Här trängs en tant-terrakottaarmé med Marx och Che Guevara – och i mitten av gräsmattan en 8 meter hög piedestal med Lenin i betong. Iförd midsommarkrans och hållandes en Palestinafana.

Lasse Diding har fullt upp med invigningen. Han ränner runt och tycker till om allt från högtalarplaceringar till tjockleken på brödskivorna som ska serveras till pastasalladen. Men han tar sig en femminutare med oss i loungesoffan.

Det här med Lenin… det gör du för att provocera, eller hur?

– Provocera är ett intressant ord. Det är väl mer för att få ”mothugg”. Jag tycker att Lenin är värd en diskussion, ett sätt att få honom med i debatten. Alla sätt som kan skapa sånt tycker jag är bra. En provokation för sin egen skull är meningslös.

Grannarna har tagit det ganska lugnt. Diding är noga med att ha goda relationer med dem. I borgerlig press däremot har det blivit ett sjuhelvetes liv. Det tyckte Lasse om. Särskilt då hans Leninpris, som innan var väldigt omskrivet, på senare år inte fått högerdebattörerna att se lika rött.

En del kanske menar att du bara gör det här för din skull. Vad får ”rörelsen” ut av allt det här?

– Man kan säga så här. Min verksamhet består dels av Leninland, som kan gynna socialistiska författare genom att de får komma hit och arbeta.

– Och så har vi provokationsverksamheten kring det. Den leder ju inte till någon organisering, men kanske till att åsiktskorridoren vidgas. Till att Lenin finns med på kartan. Annars är han bara död och borta, en ”buse” man kan skriva om i Forum för levande historia och så tycker alla att han var det. Men när jag gång på gång kan föra fram Lenin och låta till exempel olika kulturpersonligheter förhålla sig till honom och ta emot ett pris i hans namn, då kanske det sätter myror i huvudet på folk: ”Om han nu var så in i helvetes jävla dålig som alla säger, hur kommer det då sig att dessa skärpta människor tar emot ett pris i hans namn?” 

Artur Szandrowski
Lasse Diding avtäcker Lenin.

Lenin har en växande relevans idag, menar Lasse Diding.

– Han är den enda som helt förkastat hela civilisationen och velat välta hela spelet över ända, inte förändra långsamt och sakta. Och då kan man, som en reporter sa till mig ”men Sverige var väl 1980 världens mest 'kommunistiska' land?” [i meningen ”jämlika”, reds. anm.]. Och ja, det var det. Men det var ju tack vare hotet från Sovjetunionen som hela västvärlden gav folk sociala förmåner. I samma stund som Sovjet försvann så skenade ojämlikheten igen.

Den sista… och kanske viktigaste frågan. Är det här Sveriges största Leninstaty? För ryktet säger att High Chaparall-Big Bengts Lenin, som han köpte för skrotpengar i Kraków efter realsocialismens fall, är större.

– Det beror på hur man räkmar. Hans statydel är större. Men min står på en piedestal och man brukar ju räkna helheten. Och hans står inne i ett förråd.

Det är inte storleken som räknas, utan hur man använder den, som det ibland skrivs i sexualrådgivningsspalterna. Och även om Lasse Didings staty inte är den största, så är den förmodligen den bäst tillämpade.

Ute i trädgården har det börjat regna. Besökarna tar skydd i partytälten.

De flesta kommer från det nybildade trotskistiska studentpartiet RKP, som precis haft konferens i närheten. En representant för partiet håller ett högtravande tal om Lenin. Proletären får också säga några ord. 

Sedan håller alla andan när Lasse Diding klättrar upp på vad som just nu är Sveriges halaste stege, åtta meter upp, och drar av presennings-burkan som täckt den gamle ryske revolutionären. Och med det har Varberg fått ett nytt monument. 

LASSE DIDING OM…

…vem som faktiskt fört upp statyn:

"Det är mina polska slavarbetare [skratt]. Nej, men skämt åsido så, de är heltidsanställda av mig och har jobbat för mig i tio år. Jag tror att de kanske är för unga för att ha ett förhållande till Lenin. Eller så säger de inget. Jag är ju chefen. Men så gillar de mig också.”

…om vår tids monument:

”Det är ingen som ens tar upp eller diskuterar de kommersiella monumenten, till exempel Biltemas skyltar som är 40 meter höga. För det är inte 'politiskt'. ”