Hoppa till huvudinnehåll

Läxhjälp för unga försvinner när HGF-lokaler byggs om till bostäder

Hyresvärden Familjebostäder i Göteborg vill bygga om Hyresgästföreningens lokal i Bergsjön till bostäder.

Mahmod El-Haj är ordförande för den lokala hyresgästföreningen på Siriusgatan.
Alexander Alvarado

I Hyresgästföreningens lokal Simhopparen på Siriusgatan i Bergsjön, Göteborg, bedrivs läxhjälp för över 150 ungdomar i veckan. Hyresvärden Familjebostäder har stolt visat upp verksamheten i en reklamfilm.

Men nu vill Familjebostäder inte längre låta föreningen ha kvar lokalen. Istället vill de bygga om den till fem lägenheter.

Pamela Möller-Ajani, ordförande för Hyresgästföreningen Norra Göteborg, berättar för Proletären att mitt i coronakrisen, när verksamheten står still, fick de beskedet att lokalerna skulle byggas om till bostäder.

– Fastighetsägaren har själva belyst vikten av att arbeta mot segregationen här. Trots det har de utan någon kommunikation alls bestämt sig för att stänga ner lokalerna.

Simhopparen startade 2017, efter en orolig tid i området med bland annat två skjutningar på Siriusgatan. Verksamheten är öppen tre gånger i veckan och är föräldradriven. Förutom läxhjälp arbetar Simhopparen med att ge ungdomarna en trygg plats att umgås på. Lokalerna har allt från solarium till datorer, pingis och biljardbord.

Familjebostäder har istället erbjudit Hyresgästföreningen att hålla till i en annan lokal. Men Pamela Möller-Ajani är inte nöjd med Familjebostäders ”lösning” att flytta dem till aktivitetshuset i Bergsjön.

– Det ligger utanför hyresgästernas område och är alldeles för litet för oss. Aktivitetshuset är till för alla i Bergsjön och vi har erbjudits att trängas där med alla andra vilket är alldeles för litet för behovet. Föräldrarna till ungdomarna känner sig överkörda och är oroliga för sina barn.

Mahmod El-Haj bor i området och är ordförande för den lokala hyresgästföreningen på Siriusgatan. Han beskriver frustrationen i området för Proletären.

– Det har varit mycket arbete och tagit lång tid att skapa en trygg miljö för barnen. Hyresgästerna är förbannade, förtroendet för fastighetsägaren har försvunnit. Beskedet kom som en smäll på käften.

Mahmod El-Haj, Pamela Möller-Ajani och andra aktivister i området har inte gett upp hoppet om att rädda kvar verksamheten i dess befintliga lokal. De delar bland annat ut flygblad på fyra olika språk i trapphusen för att uppmärksamma nedläggningen och lyfta vikten av att behålla Simhopparen.

– Vi är absolut inte emot att nya hyresbostäder byggs. Vi behöver minska trångboddheten i området. Men det ska inte ske på bekostnad av en redan fungerande verksamhet, säger Pamela Möller-Ajani.