Hoppa till huvudinnehåll

Befria bostaden från marknaden: Lista: 5 hyreskapitalister som tjänar pengar på ditt boende

Proletären listar några av de hyreskapitalister som skulle tjäna mest på införandet av marknadshyror.

Om marknadshyra införs kommer hyrorna att gå upp, upp, upp. De enda som vinner på det är fastighetsägarna.
Motage: Proletären

Inte alla förlorar på marknadshyror. Ägarna till de stora privata hyresbolagen gnuggar händerna när de kan sätta högre hyror och därmed öka vinsterna ytterligare.

I flera privata hyresbolag är ägarstrukturerna komplicerade och i några fall ägs de av fonder, som AP-fonderna – som påstås ge avkastning till pensionssystemet på lång sikt. Här listar vi några av de kapitalister som kan tjäna mest på marknadshyror.

Roger Akelius, Akelius fastigheter

Ökänd fastighetsspekulant och grundare till Akelius Fastigheter, ett av de största privata hyresbolagen i Sverige. Enligt ett avslöjande i Expressen förra året har han en förmögenhet på cirka 55 miljarder kronor – gömda i stiftelser i skatteparadiset Bahamas. Själv försvarar han sig med att han flydde från Sverige till skatteparadiset Cypern och sedan till Bahamas på 1980-talet ”när kommunisten Olof Palme härjade som värst”.

Akelius
Roger Akelius, Akelius fastigheter.

Akelius fastigheter, med 12.000 lägenheter i Sverige, har fått kritik av en FN-rapportör (!) för att deras aggressiva renovräkningar strider mot mänskliga rättigheter.

I en intervju med Fastighetsnytt från 2020 upprörs Roger Akelius över protesterna mot renovräkningar: ”Att kräva lägre hyror är som att kräva förluster, inte vinster, i förskolan eller vården”, säger han till tidningen. I samma intervju hävdar han att ”billiga bostäder är ett dåligt PR-trick som har myntats av vänstern”.

Erik Selin, Balder fastigheter

Fastighetskungen Erik Selin, som är vd på fastighetsbolaget Balder, är en av Sveriges rikaste personer med en förmögenhet på 38 miljarder kronor – en siffra han dock själv menar är underskattad. Selin åtalades för folkbokföringsbrott förra året, efter att ha skrivit sig själv och familjen på kontoret, men friades nyligen.

Bolaget är känt för att genomföra så kallade renovräkningar, bland annat på Långströmsgatan i Göteborg, som Proletären skrivit om tidigare. Balder hamnade på Hem & Hyras topplista över Sveriges sämsta hyresvärdar förra året, för ett antal misskötta fastigheter i Åstorp.

Dan Sten Olsson, Stena fastigheter

Rederi- och fastighetsmagnaten Dan Sten Olsson är också en av Sveriges rikaste, med en förmögenhet på 36 miljarder kronor. Stena fastigheter blev rikskänt vid konflikten på Pennygången, i Göteborg, där hyresgästerna tog kamp – och vann åtminstone tillfälligt – mot kraftigt höjda hyror och renovräkningar.

KarolinaLin
Dan Sten Olsson, Stena Fastigheter.

Själv har Dan Sten Olsson inga problem med bilden av sig själv som girig, vinsthungrig kapitalist som tjänar pengar på andras arbete (och boende!). ”Den är ju sann”, svarade Dan Sten Olsson när GP i vintras frågade honom.

Stephen Schwarzman, Blackstone Group

Flera av de stora privata hyresbolagen i Sverige är utlandsägda. Ett av dem var tills nyligen Blackstone Group, ägare till hyresvärden D Carnegie & CO, som bytt namn till Hembla. Bolaget ägde då 21.000 svenska lägenheter, men har sedan dess sålt Hembla till det tyska riskkapitalbolaget Vonovia (se nedan). Vinsten vid försäljningen blev sex miljarder kronor. Numera har Blackstone istället riktat in sig på att investera i lager-, kontors- och affärslokaler i Sverige – samt i havremjölksjätten Oatly.

Vd:n och huvudägaren i bolaget, Stephen Schwarzman, har en förmögenhet på runt 19 miljarder dollar (163 miljarder kronor) vilket ger honom plats 79 bland världens rikaste personer. Schwarzman satt som rådgivare åt Donald Trump, vars valkampanj han också donerade pengar till.

World Economic Forum
Stephen Schwarzman, Blackstone Group.

Blackstone är ökänt för att de efter finanskrisen 2008 köpte upp massor av enfamiljsvillor i USA som gjordes om till hyresvillor – med höga hyror. Uppköpet fick kritik av FN, som rapporterar att bolag som Blackstone genom sina uppköp och hyreshöjningar åren kring 2013 vräkte 7.400 familjer från sina hem – varje dag.

Rolf Buch, Vonovia

Det tyska riskkapitalbolaget Vonovia har tidigare köpt slumvärden Victoria Park och köpte 2019 Hembla av Blackstone Group. De är nu Sveriges största privata hyresvärd, med 38.000 lägenheter.

”Sverige är en väldigt stabil marknad för oss, vilket är mycket bra för våra affärer. Sverige är perfekt för oss, vi älskar Sverige!”, sa vd:n Rolf Buch i en intervju med affärstidningen Realtid efter de genomförda affärerna.

Ironiskt nog påstår Rolf Buch sig vara motståndare till marknadshyror, som han menar ger bra vinst på kort sikt men sedan leder till att hyresgästen tvingas flytta... Och utan hyresgäster blir det ju inga vinster alls!

Trots Buchs ödmjuka inställning är Vonovia ökänt i Tyskland för sina renovräkningar med hyreshöjningar på upp till 50 procent.