Hoppa till huvudinnehåll

Livesänd konsert hyllar kubanska sjukvårdsarbetare

En konsert, livesänd från Havanna, hyllar i helgen de kubanska läkare och sjukvårdsarbetare som tjänstgjort runt hela världen i kampen mot coronasmittan.

Kubanska läkare anländer till Sydafrika för att hjälpa till att bekämpa coronaviruset. Nu hyllas den kubanska sjukvårdspersonalens insatser internationellt med en konsert i Havanna.
GCIS

Många kända artister och talare deltar i den jättekonsert som lördag och söndag (18-19 juli) sänds direkt från Instituto Cubano de la Musica (ICM) i Havanna.

Konserten är en hyllning till de många kubanska läkare, sköterskor och annan personal som arbetat i mer än 26 länder för att få bukt med coronapandemin och covid-19.

Flera organisationer och privatpersoner har föreslagit att de kubanska medicinarna ska få Nobels fredspris för sina insatser. De kubanska sjukvårdsbrigaderna har döpts efter Henry Reeve (1850-1876), en Brooklynfödd (New York) soldat i det första kubanska befrielsekriget 1868-78 och före det trumslagarpojke i nordstatsarmén i det amerikanska inbördeskriget.

Konserten arrangeras av kulturella organisatörer från USA och Kanada i samarbete med ICM på Kuba.

– Många musiker från utanför Kuba är influerade av den afro-kubanska musiken. De deltar också i det här evenemanget som är en av historiens mest minnesvärda konserter, menar Marguerite Horberg, grundare och vd för HotHouse, den Chicagobaserade organisation som sedan 1987 arbetar med att sprida progressiv kultur över den amerikanska kontinenten.

De två konsertdagarna bjuder på en imponerande mängd artister. Bland de mest kända namnen finns amerikanska soul- och jazzsångerskan Dionne Warwick, gitarristen och sångaren Tom Morello från rockbandet Rage Against the Machine, liksom progressiva sångerskan Barbara Dane tillsammans med Pablo Menendez och den kubanska jazzgruppen Mezcla.

På artistlistan finns också kubanska salsagruppen Los Van Van som flera gånger uppträtt och gjort succé i Sverige, bland annat på Jazzfestivalen i Stockholm samt den världsberömda kubanska sångerskan Omara Portuondo, känd från Ry Cooders filmer om Buena Vista Social Club.

Bland talarna märks skådespelarna Danny Glover och Ron Perlman – den senare spelade en av huvudrollerna i den uppmärksammade TV-serien Sons of Anarchy – Mike Farrell och Ed Asner, filmmakaren Michael Moore, prästen Jesse Jackson Sr. och de tre amerikanska kongressledamöterna Barbara Lee (representant för Kalifornien), Danny Davis och Jesús G. García (båda från Illinois).

Konserten sänds direkt i kubansk TV. Utanför Kuba kan den upplevas live från Havanna med start kl. 02.00 på söndag morgon, svensk tid. Den kan följas på HotHouse Globals YouTubekonto, deras Facebookkonto eller via HotHouse’s hemsida.