Hoppa till huvudinnehåll

Handelsanställd: ”De höjer priserna för att de kan”

Handelsanställde Niclas Jernström har observerat prisökningarna från första parkett.

Niclas Jernström arbetar på ett av Göteborgs största snabbköp, Coop i Bäckebol.
Privat

Artikeln har uppdaterats 2021-06-06

Livsmedelspriserna har skjutit i höjden det senaste året. Kaffe har till exempel blivit nästan 30 procent dyrare. Tomater likaså.

Niclas Jernström arbetar på Stora Coop i Bäckebol, ett av Göteborgs största snabbköp. Han har observerat prisökningarna från första parkett.

– Vi har fått sagt vissa saker till oss om varför det är så. Torka är en grej. Det förstörde bland annat grödor nere i Spanien, så det är mycket sallader och tomater och paprika som blivit dyrare på grund av det. Sedan har vi bränslepriserna, kriget och så är det fortfarande spår av pandemin. Allt det här, säger de uppifrån i alla fall, kombineras och skapar stora prishöjningar.

– Sen tror jag att det är så att de höjer priserna rätt mycket bara för att de kan. Det finns helt enkelt många anledningar till att göra det. Så de passar på att höja lite extra.

Niclas Jernström och hans arbetskamrater har inte mycket att säga till om priserna. De sätts centralt och hylletiketterna är digitala, så siffrorna ändras automatiskt. 

– Vi har möjligheten att gå in och sänka någon enstaka vara om vi ser att det är dåligt datum på den, men vi kan inte göra något annat.

Niclas Jernström berättar att det märks att det är färre kunder i butiken. Och att saker står kvar på hyllorna längre.

– Folk håller i pengarna mer och köper inte lika mycket ”lyxvaror” eller ”nöjes”-varor, som chips och så. Och det har gått mer mot basvaruhållet. Inte lika mycket ruccolasallad, utan kanske mer ris och potatis. Men det mesta av det jag ser är det som folk beställer… och de som beställer är de som har råd att beställa.

Niclas Jernström jobbar främst med att packa ordrar som beställs online. Bekvämt för den som handlar. Men också mycket dyrare, då utkörningen kostar över hundralappen.

Är det många låginkomsttagare som utnyttjar tjänsten?

– Nej, men det märks ju att Coop inte heller är för låginkomsttagare längre. Det är ju inte billiga grejer. De har gått in rätt hårt på ekologiska grejer också. Det har blivit en stor del av deras marknadsföring. Så det blir ganska mycket dyrare. Går du till Willys är det mycket billigare. Ica med för den delen tror jag.

– Jag handlar ju på Coop… men jag får ju anställningsrabatt [skratt].

2021 redovisade Coop butiker & stormarknader ett resultat efter finansnetto på 269 miljoner kronor. KF Ekonomisk förening som äger 67,2 procent av aktierna i Coop hade ett resultat efter finansnetto på strax över en miljard kronor. KF:s vd Marie Nygren tilldelades ett arvode på 4,6 miljoner kronor (+ förmåner) samma år.

– Ja, det är inte 140 spänn i timmen, direkt…