Hoppa till huvudinnehåll

Locket på när förtroendevald i Hyresgästföreningen suspenderas

En högt uppsatt förtroendevald för Hyresgästföreningen Västra Sverige har suspenderats utan att sakskäl anges.

Christina Abrahamsson har stängts av från sitt uppdrag som ordförande för Hyresgästföreningen Centrum Göteborg.
Hyresgästföreningen/privat

Återigen har en hög förtroendevald inom Hyresgästföreningen Västra Sverige blivit avstängd från sitt förtroendeuppdrag.

Christina Abrahamsson, som varit ordförande för Hyresgästföreningen Centrum Göteborg, är nu avstängd från alla förtroendeuppdrag inom Hyresgästföreningen i fem år. Beslutet togs i tysthet för en månad sedan och ingen information har gått ut till de 70.000 hushåll som berörs.

Proletären har talat med Christina Abrahamsson och fått ta del av förbundsstyrelsens motivering till själva suspenderingen, som är undertecknad av förbundsordförande Marie Linder.

”Beslutet grundar sig på att du och styrelsen har agerat i strid med föreningens stadgar och värdegrund och de etiska reglerna och att du i egenskap av ordförande i Centrumföreningen bär ett mycket stort ansvar för detta”, går det att läsa i motiveringen.

– I beslutet anges inte sakskäl, påpekar Christina Abrahamsson.

När Hem & Hyra försökte få en intervju med förbundsstyrelsen om det inträffade fick de svaret att det inte är meningsfullt med en intervju.

– Förbundet kritiserar styrelsen och ordföranden stängs av. I näringslivet med miljonlöner och fallskärmsavtal så är det rimligt att låta vd:n klä skott för där anges ju sakskäl. Det hade varit uppskattat om förbundet i ett brev tydligt förklarat den exakta orsaken till beslutet.

Ordföranden är inte ensam om att bli utredd i Centrum Göteborg och merparten av styrelsen har fördömt förbundets agerande och avgått, enligt Hem & Hyra.

Centrumstyrelsen har redan tidigare varit utredda?

– Ja, Centrumföreningen har under 2019 blivit friad efter utredning av externa auktoriserade revisorer och välrenommerad advokatbyrå på uppdrag av förbundet. Det skedde efter en anmälan från en förtroendevald i Centrum föreningsområde. Under hela utredningen arbetade vi i styrelsen som vanligt.

Skadar detta förtroendet för Hyresgästföreningen?

– Många känner oro efter att detta skett. Någon sade: ”Kan de göra så här mot dig kan de göra det mot vem som helst.”

– Jag uppmanar alla som ringer, mejlar eller skriver i trådar på nätet att stanna kvar i Hyresgästföreningen och kämpa för allas rätt till en bostad med rimlig hyra. Välj starka tydliga representanter som vill lägga tid och engagemang på att kämpa mot marknadshyra, renovräkning och mot utförsäljning av de kommunala bostadsbolagen. Vi måste stoppa regeringens januariöverenskommelse för den kommer med kirurgisk precision punktera hyresrätten.

Samtidigt är Socialdemokraterna drivande i januariöverenskommelsen och flera socialdemokrater sitter i förbundsstyrelsen. Hur ska man som medlem känna att det går att stoppa?

– Jag vill inte gå in på enskilda personer. Fokus är att bostaden ska definieras enligt principen för den generella välfärden. Tre miljoner bor i hyresrätt och införs marknadshyra kommer samtliga hushåll påverkas.