Sport: Mandela får turnering
Nelson Mandela får en boxningsturnering uppkallad efter sig. Som ung boxades Mandela som amatör, och han älskade boxningssporten under hela livet.
Frihetskämpen Nelson Mandela har fått ge namn åt en ny internationell boxningsturnering. Mandela Cup avgörs i Durban, Sydafrika, den 9-14 oktober.
Under sin ungdom boxades Mandela som amatör och i sin memoarbok Mandela: Long Walk to Freedom, skrev han om sin kärlek till och passion för boxningssporten. Han beskrev hur mycket han respekterade den disciplin och den träning som krävs för att bli en bra boxare:
”Jag njöt inte så mycket av boxningens våld utan mera av vetenskapen i sporten. Jag var fascinerad av hur man rörde sin kropp för att skydda sig själv, hur man använde en strategi både för att attackera och retirera och hur man planerade och genomförde en match”, skrev han.
Precis som all annan idrott i Sydafrika var boxningen hårt segregerad, även om flera vita toppboxare under tiden omedelbart före apartheidregimens fall trotsade rasåtskillnadspolitiken och tränade med svarta boxare och tränare.
”Som de flesta afrikanska gym var vårt dåligt utrustat”, skrev Mandela i Long Walk to Freedom. ”Den hade ett cementgolv vilket var ganska farligt när en boxare föll omkull under sparring. Vi hade inte råd med en ring, inte mer än en säck och bara några par handskar... Vi hade inga medicin- eller speedbollar alls, inga kvalificerade massörer, inga ordentliga boxningsbyxor och skor, hopprep eller tandskydd.”
I en intervju berättade Nelson Mandela hur boxningen var bra för honom när han allt mer engagerade sig i politiken.
– Mitt största intresse var träning; Jag tyckte att den rigorösa träningen var ett utmärkt sätt att få utlopp för stressen. Efter ett jobbigt träningspass kände jag mig både mentalt och fysiskt lättare. Det var ett sätt att förlora mig själv i något som inte var kampen. Efter en kvällsträning vaknade jag nästa morgon och kände mig stark och utvilad, redo att ta upp kampen igen.
En av stjärnorna från det gym där Mandela tränade var Jerry Moloi som 1961 vann den icke-vita sydafrikanska lättviktstiteln. På en berömd bild från 1953, nio år innan Mandela och ledningen för ANC dömdes till långa fängelsestraff, sparrar tungviktaren Mandela mot lättviktaren Moloi på ett tak i Johannesburg.
Mandela Cup kommer att genomföras med 13 viktklasser för män, och tolv för kvinnor. Turneringen har fått stöd av Thembekile Mandela Foundation, en stiftelse grundad av Nelson Mandelas barnbarn Ndileka Mandela som också är organisationens verkställande direktör.
I samband med att turneringen presenterades, betonade Ndileka Mandela hur viktig boxningen var för hennes farfar:
– En av de sakerna farfar talade om när det gäller boxning var, mer än själva sporten i sig, att den lärde honom en strategi för att både attackera och retirera, hur man tar sig fram genom en match, och att man måste lära sig att läsa motståndarens drag innan man själv slår till.
Nelson Mandela ledde den sydafrikanska befrielseorganisationen ANC; han greps av apartheidregimen och satt fängslad i 27 år, bland annat på ökända fängelseön Robben Island. Mandela var under hela tiden medlem i centralkommittén i Sydafrikas Kommunistiska Parti. Efter stark press på apartheidregimen släpptes Mandela 1990. Tre år senare fick han Nobels fredspris och 1994 valdes han till Sydafrikas förste svarta president. Han höll posten i fem år.
Nelson Mandela avled 2013, 95 år gammal.
Det är det ”gamla” boxningsförbundet IBA som arrangerar turneringen tillsammans med Sydafrikas boxningsförbund. IBA, som leds av ryssen Umar Kremlev, är bannlyst av Internationella Olympiska kommittén. En ny internationell boxningsfederation, World Boxning, har bildats med ett 15-tal nationer, däribland Sverige, USA och England.
Ingen av de stora boxningsnationerna idag, Kuba, Kazakstan, Uzbekistan och Ryssland, har anslutit sig till det nya förbundet.