Hoppa till huvudinnehåll

Mandelas sonson kräver Israelbojkott

Om inte Internationella Olympiska kommittén utesluter Israel från OS i Paris i sommar, kommer starka krafter att arbeta för att alla länder som är solidariska med det palestinska folket bojkottar spelen.

Mandela utanför IOC:s högkvarter i Lausanne.
instagram @nkosizwelivelile

Kraven på att Israel utesluts ur den sportsliga gemenskapen och att landet inte tillåts ställa upp i OS växer. I förra veckan riktade flera nationella ledare kritik mot den Internationella olympiska kommittén (IOC) som fortfarande håller Israel om ryggen.

Om inte Israel stängs ute från OS, kommer den muslimska organisationen EMF (European Muslim Forum) att uppmana inte bara den muslimska världen att bojkotta de olympiska spelen i Paris senare i sommar.

I ett tal utanför IOC-högkvartetet i Lausanne sade Nkosi Mandela, sydafrikansk parlamentsledamot och sonson till Nelson Mandela, att IOC måste stoppa Israels deltagande i OS:

– Vi uppmanar internationella OS-kommittén (IOC) att förbjuda apartheidstaten Israel att delta i OS i Paris 2024 tills de gått med på eldupphör och avslutat folkmordet i Gaza och över hela det ockuperade Palestina, sade Nkosi Mandela. Om detta inte sker kommer vi att uppmana alla länder som står i solidaritet med Palestina, som (länderna i) Organisation of Islamic Cooperation (OIC), Brics+ och Global South att bojkotta OS genom att dra tillbaka sina idrottare från att delta.

Kritiken mot att Israel tillåts delta i den internationella idrotten blir allt hårdare. Nyligen slingrade sig det internationella fotbollsförbundets (Fifa) ordförande Gianni Infantino ur kraven på en uteslutning av Israel med ett löfte om att Fifa:s ledning (council) skulle undersöka de lagliga möjligheterna att utesluta Israel från fotbollsgemenskapen. Ett löfte som de flesta bedömare tror är tomma ord - Fifa och Infantino har hittills stått fast vid Israels sida.

Samma sak gäller för IOC-basen Thomas Bach: den 70-årige tysken som tog OS-guld i florettfäktning i Montréal 1976, har hycklat solidaritet med den palestinska idrotten, men inte lyft ett finger för att straffa Israel.

Nu kräver det globala Palestinamöte som initierats av organisationen European Muslim Forum (EMF) och som genomfördes i Lausanne i förra veckan, att Israel bojkottas i OS. Organisationen stryker också under kravet på att IOC-basen Thomas Bach måste lämna sin post. Bach, skriver EMF i ett uttalande, är ett ”praktexempel på en politisk hycklare som kapitulerat för dem som nu mördar den arabiska befolkningen i Palestina”.

”Som det ser ut nu är IOC:s ledarskap medskyldigt till Israels blodiga förbrytelser”, heter det i EMF:s uttalande. EMF menar att IOC agerar efter dubbla måttstockar.

Och Nkosi Mandelas ultimatum gick inte att ta fel på: uteslut Israel eller riskera en bojkott av OS. I sitt tal jämförde Mandela sionismen i Israel med den sydafrikanska apartheidpolitiken. Han uppmanade världssamfundet att se också idrotten som en arena i kampen för det palestinska folket och mot det israeliska folkmordet.