Hoppa till huvudinnehåll

Mardröm i repris för IVA-personal – maratonpass återinförs

För att klara den andra vågen av coronasmitta, tvingas personalen på Karolinskas intensivvård att jobba pass på 12,5 timmar.

Kommunal har accepterat de utökade arbetstiderna mot ersättning. Vårdförbundet har däremot sagt nej.
Montage: Proletären

Karolinska universitetssjukhuset i Solna och Huddinge återinför maratonpassen för personalen på intensivvårdsavdelningarna (IVA). Istället för åtta eller max tio timmar, blir passen nu 12,5 timmar långa.

– Det känns som en mardröm som kommer tillbaka på något sätt, säger IVA-sköterskan Katja Fogelberg till SR. Det som känns hemskt är ju att man spelar med sin egen hälsa när man jobbar så här.

Katja Fogelberg vet hur den förlängda arbetstiden känns; hon jobbade maratonpass också under den första smittvågen i början av året.

Samtidigt som de anställda på IVA-avdelningarna tvingas jobba längre pass, fortsätter Karolinska att dra ner på personalen. Det är Region Stockholm som är huvudman för skandalbygget Karolinska, som efter felbyggen och vidlyftiga konsultavtal går med stora underskott.

För att komma tillrätta med dem fortsätter sjukhuset att göra sig av med personal. De varsel om avsked för ett par hundra läkare och undersköterskor som lades tidigare i år har dragits tillbaka, men genom naturliga avgångar har personalen på Karolinska bantats från 15.900 till 15.000 jämnt.

Nu ska den kraftigt reducerade personalen klara inte bara den andra coronavågen utan också den så kallade vårdskulden, all den vård som ställts in på grund av coronakrisen.

Sjukhusledningen ändrar nu personalens scheman: treskift blir tvåskift, och arbetspassen blir tolv timmar eller längre. Kommunal har accepterat de utökade arbetstiderna mot ersättning, medan Vårdförbundet har sagt nej.

För Katja Fogelberg och hennes kollegor väntar en tuff tid nu när antalet coronafall ökar stadigt. En mardröm i repris:

– Jag jobbade fyra nätter då med 12,5 timmar varje natt, och så kanske man fick två dygns vila och sedan gick man på igen. Det är mardrömmen, säger hon.