Hoppa till huvudinnehåll

Mitt i krisen: 107 miljarder i aktieutdelningar

Samtidigt som varslen ökar i rekordtakt planerar de 15 största bolagen att dela ut 107 miljarder till aktieägarna.

Av de15 största bolagen på Stockholmsbörsen är det hittills bara ett som valt att avstå utdelning.
Wikimedia Commons

Svensk ekonomi drabbas just nu av den största krisen sedan 2008. Tusentals fast anställda har mötts av uppsägningar, varsel och permitteringar. Bemannings- och behovsanställda står utan jobb. Några som dock inte tycks drabbas är storföretagens aktieägare.

Under mars och april har en majoritet av Sveriges företag bolagsstämmor där ägarna ska rösta om styrelsens förslag för aktieutdelning under 2020. Av de 15 största large cap-bolagen på Stockholmsbörsen (OMX) är det hitils bara ett som valt att avstå från utdelningen. Slutsumman för de övriga 14 landar på cirka 107 miljarder kronor.

Nedan följer ett urval:

ABB

Verkstadskoncernen ABB klubbade igenom styrelsens förslag om en aktieutdelning på 18 miljarder kronor. Två av dessa miljarder kommer gå till Wallenbergkoncernen Investor som äger 12 procent i bolaget.

– När en styrelse lämnar ett förslag till ett beslut till en stämma har styrelsen gjort en sammanvägd bedömning utifrån det bolagets specifika situation. Vi stöder styrelsens förslag och har därför också då röstat ja, säger Viveka Hirdman-Ryrberg, informationsdirektör på Investor, till TT.

Investor

Tre av de femton största large cap-bolagen har valt att skjuta upp sina bolagsstämmor. Investor är ett av dessa. Men en uppskjuten stämma behöver inte betyda att utdelningen stryps. Investor har nämligen inte gett några som helst indikationer på att förslaget om en utdelning på 10 miljarder ska slopas.

Atlas Copco

Utdelningen för 2019 landar på sju miljarder kronor. I ett pressmeddelande konstaterar företaget att utdelningen inte kommer påverka Atlas Copcos möjlighet att ”stödja både kunder och anställda” under den rådande coronakrisen.

Bankerna

Än så länge är det oklart vilka företag i Sverige som kommer ta del av regeringens krispaket som innefattar permitteringskostnader och lättnader i arbetsgivaravgifter.

Men en sak är säker. I dagsläget har Riksbanken lånat ut sammanlagt 99 av de 500 utlovade miljarderna till bankerna i Sverige, och mer kan komma att lånas ut under perioden 27 mars till 17 april. Pengarna är tänkta att stötta svenska företag som befinner sig i kris, men eftersom bankerna agerar mellanhand blir det de facto Nordea, Handelsbanken, Swedbank och SEB som erbjuds lån till den förmånliga räntan på noll procent över två år.

Det enda kravet som Riksbanken ställer är att de utlånade pengarna ska ha ökat med en femtedel vid ett specifikt mätningstillfälle. Med andra ord finns det inget krav på att pengarna ens når företagen.

Därför kom det som en överraskning att Handelsbankens stämma klubbade igenom styrelsens förslag på 10,9 miljarder kronor i aktieutdelning. Detta strax efter att Finansinspektionen (FI) uppmanat storbankerna att ändra sina utdelningsförslag.

– Det är viktigt att bankerna nu agerar ansvarsfullt och stärker sin motståndskraft i det här kritiska läget, sa generaldirektören för FI, Erik Thedéen, i ett pressmeddelande.

SEB och Nordea har skjutit upp sina årsstämmor. Men det ska nämnas att förslagen om aktieutdelning på 14 respektive 11 miljarder inte har blivit ändrade.

– Så länge styrelsen inte kommer med ett annat förslag så är det styrelsens förslag som gäller, säger Nordeas IR-chef, Rodney Alfvén, till Dagens industri.

Planerade aktieutdelningar för de 15 största large cap-bolagen på stockholmbörsen (OMX)

 • ABB: 18 miljarder
 • Assa Abloy: 4,2 miljarder
 • Astra Zeneca: 35 miljoner
 • Atlas Copco: 7 miljarder
 • Ericsson: 5 miljarder
 • Essity AB: 4,3 miljarder.
 • Handelsbanken. 10,9 miljarder
 • Hexagon: 2,2 miljarder
 • H&M: Ingen utdelning
 • Investor: 10 miljarder
 • Nordea: 11 miljarder
 • Sandvik: 3,1 miljarder
 • SEB: 14 miljarder
 • Telia: 7,5 miljarder
 • Volvo: 9,5 miljarder