Motionen till Gais årsmöte: Bojkotta Israel och uteslut dem ur Uefa och Fifa!
Nyligen antog Göteborgs fotbollförbund ett uttalande om eldupphör i Gaza och krävde humanitära förhållanden för palestinierna – ikväll ska Gais, som första allsvensk klubb, ta ställning i frågan om bojkott av Israel.
”Vi har i månader bevittnat hur Israel utfört skoningslösa attacker mot civilbefolkningen i Gaza. Människor har tvingats fly från sina hem och stora delar av Gazaremsan har ödelagts”. Så motiverar sju medlemmar i Gais att klubben ska ställa sig bakom kravet på bojkott av Israel. Tillsammans har de skrivit en motion till klubbens årsmöte ikväll, den 11 mars.
I motionen En grönsvart röst för mänskliga rättigheter kräver de sju medlemmarna att klubben, förutom att ta ställning för bojkott, verkar för att Israel utesluts ur Uefa och Fifa.
Sedan den sjunde oktober har Israels attacker kostat över 30.000 palestinier livet – runt hälften av dem barn – och över hundratusen har skadats. Fram till den 23 januari hade 81 fotbollsspelare och ledare mördats av Israel och 20 fotbollsanläggningar förstörts på Västbanken och i Gaza.
Palestinska fotbollförbundet och Västasiatiska fotbollförbundet har vänt sig till samtliga fotbollsorganisationer i världen för att genom idrottslig bojkott sätta press på Israel.
Det är första gången frågan lyfts i en allsvensk klubb. Tidigare har frågan drivits inom Göteborgs fotbollförbund av de lokala föreningarna Proletären FF, Solväders FC, Neutrala UF och Angered IS – vilket ledde till att Göteborgs fotbollförbund antog ett uttalande om vapenvila och eldupphör i Gaza.
Gais styrelse har yrkat avslag på motionen och hänvisar till att de följer Svenska fotbollförbundet och Riksidrottsförbundets rekommendationer.
Gais, med sina dryga 2500 medlemmar, har tagit ställning i idrottspolitiskt frågor tidigare – senast i samband med VM i Qatar då gaisarna gav ett rungande ja till en bojkott.
UPPDATERING
Tyvärr föll bojkottmotionen på årsmötet. Ungefär 70 procent av mötesdeltagarna gick på styrelsens yrkande och röstade mot. Omkring 30 röstade för.
Det var inte så mycket tjafs, men en del trötta inlägg om att fotboll och politik inte hör ihop, berättar Andres Monar, som var en av de sju medlemmarna som skrivit motionen.
- Jag tycker ändå det känns bra. Det var många som kom fram efteråt och uttryckte sitt stöd. Det känns också bra att detta fått lite spridning i media, säger Andres Monar.