Hoppa till huvudinnehåll

MP lyser med sin frånvaro – i miljöarbetet

Miljöpartiet i Stockholm ser gärna att ideella krafter renar stadens vatten. Trots att partiet tillhör den politiska majoriteten får de krafterna inget stöd från MP.

Stockholms stadshus – byggt av skrot och skräp från Mälarens botten.
Janne Bengtsson

Elva ton bil- och båtbatterier och däck. Skyltar, barnvagnar och cyklar. Långt över 300 elsparkcyklar. Det har den ideella organisationen Rena Mälaren plockat upp ur Stockholms vatten.

– Vi har fått upp elva ton batterier som ligger och läcker svavelsyra och bly. Men räknar man lite på det så finns det säkert minst 50 ton till, säger Inge, en av aktivisterna, när Proletären träffar dem vid den tillfälliga kopia av Stadshuset, med tre gummidäck istället för de berömda tre kronorna, som byggts upp av skräp och förtöjts intill en av Stockholms främsta turistattraktioner.

Genom sin frivilliga insats har aktivisterna givit Miljöpartiet ett gyllene läge att påverka miljöarbetet i Stockholm – MP styr ju Stockholm som stödparti till moderaterna. Meningen med aktionen är att sätta press på politikerna.

Men miljöpartiet har inte tagit chansen att göra en aktiv insats för att rena Stockholms vatten. För ska verkligen ideella krafter jobba med det här? Borde inte staden göra det?

– Staden har massor av saker som behöver göras, som måste finansieras av staden, säger miljö- och klimatborgarrådet Katarina Luhr (MP) till SVT:s Stockholmsnyheter.

– Men när vi har de här ideella krafterna som vill hjälpa till tycker jag vi ska samarbeta.

Hittills har dock stadens vilja att samarbeta lyst med sin frånvaro.

– Jag vill inte recensera partierna och vad de gör, säger aktivisten Inge. Vi ska ha ett möte nu efter semestrarna, så får vi se vad som händer.