Hoppa till huvudinnehåll

Nazister stormade antifascistiskt möte: ”Ett försök att skrämma oss”

Maskerade nazister gick på onsdagskvällen till attack mot ett antifascistiskt möte i Gubbängen i Stockholm. – De bara stormade in och slog vilt omkring sig mot alla som kom i vägen, säger en av personerna i publiken.

Nazisternas attack skedde vid ett möte arrangerat av Vänsterpartiet och Miljöpartiet på Moment teater i Gubbängen.
Gitta Wilén Veidekke Bostad

Beväpnade med någon typ av peppar- eller tårgasspray och med minst en militär rökgranat gick en grupp nazister på onsdagskvällen till angrepp mot ett antifascistiskt möte på Moment teater i Gubbängen, söder om Stockholm.

Flera mötesdeltagare fick föras till sjukhus, ingen dock med allvarliga skador.

– Det var ett försök att skrämma oss antifascister, säger en person i publiken till Proletären. Vi har hört att nazisterna organiserar nya grupper i bland annat Stockholm, och det är möjligt att det här var några som ville visa upp sig.

En av talarna på det antifascistiska mötet, ett panelsamtal arrangerat av Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Farsta, var aktivisten Mathias Wåg. Han var uppenbarligen en måltavla för nazisterna; några av dem gick direkt mot Wåg och slog mot honom.

– De var målmedvetna och gick efter mig. Jag fick några slag men inget som kommer ge några men, sade Mathias Wåg till tidningen Expo.

Flera andra mötesdeltagare slogs blodiga eller sprayades med bland annat rödfärg och lokalen vandaliserades innan nazisterna flydde platsen.

– Vi ser mycket allvarligt på det som hänt. Det är rent ut sagt för jävligt. Det är inte bara en attack mot oss och de andra personerna som befann sig på platsen utan mot det demokratiska samhället där yttrande- och mötesfrihet är en grundbult, sade Daniel Poohl, vd för stiftelsen Expo, i en kommentar på onsdagskvällen.

Expo har nyligen avslöjat att nya grupper med tonåriga nazister som jagar homosexuella, muslimer och judar, har bildats. Naturligtvis är också aktiva antifascister en måltavla för nazisterna:

– Vi har under det senaste året varnat för just den här typen av radikalisering i högerextrema grupper, att det fysiska våldet ligger närmare till hands. Den här händelsen visar att samhället, på alla plan, måste ta hotet från högerextrema grupper på allra största allvar, sade Daniel Poohl.

På lördag arrangeras samlingen Gubbängen mot rasism, ett möte på Gubbängstorget med start kl.12.00.

På onsdagskvällen tog alla partiledare avstånd från den nazistiska attacken. Sverigedemokraternas Jimme Åkesson tog, ömkligt nog, på sig offerkoftan och drog på facebook en parallell till sitt eget parti: ”Jag och många andra i mitt parti har direkt erfarenhet av politisk förföljelse, hot och våld.” Han fick omedelbart svar av många som konstaterade att en av anledningarna till att nazistiska grupper växer igen, är just SD:s retorik och politik.