Hoppa till huvudinnehåll

Ny antologi kräver förändring

– Det är ett brett bidrag som visar vilken situation samhället befinner sig i, med alla nedskärningar, sämre arbetsvillkor och de olika situationer människor har i livet, säger redaktören Marie Hållander om föreningen Arbetarskrivares nya antologi, som släpps senare i september.

Marie Hållander och Anna Arvidsdotter på Bokmässan 2022 med den då nyutgivna antologin Amma arbete arv. Föreningen Arbetarskrivare släpper en ny antologi (infälld bild) lagom till årets bokmässa.
Artur Szandrowski

Föreningen arbetarskrivare släpper en ny antologi lagom till Bokmässan. Det är den fjortonde i ordningen och nummer två med redaktörsduon Anna Arvidsdotter och Marie Hållander bakom rodret. Titeln är Ett brev från många.

– Vi formulerar det som ett brev. Det finns ett kollektiv här även om det är spretigt. Vi ser något gemensamt i texterna, som sträcker sig ut och vill ha läsare, berättar Marie Hållander för Proletären.

– Vi har delat in den i två ”teman”, där det första skildrar ensamt arbete eller en ensam känsla, och den andra delen är mer arg och agiterande och vill ha förändring på något vis, fyller Anna Arvidsdotter i.

Redaktörerna har valt ut ett fyrtiotal bidrag av över hundra inkomna. Antologin bjuder på en stor bredd, allt från prosa till bildserier, som på olika sätt skildrar arbetande människors vardag och känslor.

Känslor som ibland är ganska tunga. Skillnaden från redaktörsduons förra antologi (Amma arbete arv från 2022) är tydlig, menar Anna Arvidsdotter.

– Man märker att samhällsklimatet har hårdnat under de här åren. Bidragen gav mer känsla av uppgivenhet och ensamhet och mindre hoppfullhet. Även de arga texterna var mer arga.

Vem är boken till för?

– Dels för föreningen och alla som är intresserade av arbetarlitteratur, men det är också ett brett bidrag som visar vilken situation samhället befinner sig i, med alla nedskärningar, sämre arbetsvillkor och de olika situationer människor har i livet. Jag tycker att den har en stor samhällsrelevans, säger Marie Hållander.

– Jag håller med. Den som befinner sig i det kan få igenkänning och känna styrka i att se att den inte är ensam. Och den som inte är i det behöver veta de här sakerna, avslutar Anna Arvidsdotter.

En officiell ”avtäckning” av antologin äger rum på Bokmässan i Göteborg sista helgen i september. Sedan blir det en releasefest i Malmö den 19 oktober, följt av ännu inte spikade evenemang i bland annat Stockholm.