Hoppa till huvudinnehåll

Nytt schema för hemtjänsten i Bollnäs upprör arbetarna

Bollnäs kommun planerar en ny typ av arbetsschema för vårdarbetarna. I förändringen försvinner de anställdas möjlighet att komma med önskemål om arbetstider. ”Det kan leda till att personalen säger upp sig eller blir sjukskrivna”, säger undersköterskan Maria Jacobsson.

Arbetsschemat för vårdarbetare i Bollnäs kommun kommer att förändras – till det sämre.
truthseeker08/Pixabay

Arbetsschemat för vårdarbetare i Bollnäs kommun kommer att förändras. Och till det sämre. Det menar undersköterskan Maria Jacobsson som jobbar inom hemtjänsten för kommunen

– I grunden handlar det om att vi bara ska bli mer och mer effektiva. Det känns inte som att man har någon kontroll längre. Vi på golvet har inte fått någon information och ingen har lyssnat på vad vi har att säga om beslutet.

Enkelt uttryckt kommer det nya så kallade autoschemat att fungera på följande sätt: Chefen trycker på en knapp och 15 minuter senare rullar alla arbetsscheman ut för personalen, vars möjlighet att önska arbetstider begränsas rejält.

Maria Jacobsson
Pontus Olofsson

– Det är helt baserat på verksamhetens behov. Men personalen då? För omväxlings skull hade det varit skönt om man också tittade på vad vi har för behov. Förut hade vi till exempel ett önskeschema som tillgodosåg detta. Risken finns att personalen antingen slutar eller blir sjukskrivna, säger Maria Jacobsson.

Det nya autoschemat lanserades för en provgrupp i våras. För hela hemtjänsten kommer det bli verklighet den 16 oktober. Tanken är sedan att alla vårdarbetare successivt ska implementera schemat fram till våren 2022.

Enligt Maria Jacobsson har cheferna en övertro på maskinella system. Under ett möte underströk en av hennes chefer att schemat skulle bli bra och att det nog skulle kunna plocka bort delade turer.

– Det där är ju bara en utopi. Jag tror inte alls att det kommer bli så. Det verkar snarare bli värre, säger Maria Jacobsson.

Ett schema som en annan anställd fått, och som Proletären tagit del av, visar också på motsatsen, med korta förmiddagspass och längre kvällspass med flera timmars obetald ledighet däremellan.

Proletären
Ett veckoschema baserat på den nya schemamodellen som Bollnäs kommun planerar att lansera. Varannan helg innebär helgarbete.

– Försök jobba med det här och sedan ha tid till återhämtning, säger Maria Jacobsson om schemat.

Delade turer har varit ett problem inom hemtjänsten under en lång tid. Maria Jacobsson menar att fritiden försvinner och att personalen inte har tid till så mycket mer än att rulla tummarna i väntan på nästa pass.

– Man kanske hinner slänga in en tvätt eller handla. Mer än så hinner du inte med. Och då bor jag 200 meter från jobbet. En av mina arbetskamrater har fyra mil, enkel resa. Om du då ska jobba mellan sju och nio på morgonen och sedan på eftermiddagen… Vad har du då för liv?

Socialdemokraterna som styr Bollnäs kommun gick innan valet 2018 ut och lovade att de skulle göra något åt problemet med delade turer. På nationell nivå har partiet också sagt att de vill ”stoppa den allmänna visstiden och hyvlingen samt begränsa delade turer”.

Efter kommunalvalet i Bollnäs 2018 skrev till och med Socialdemokraterna tillsammans med samarbetspartierna Moderaterna, Miljöpartiet och Bollnäspartiet en gemensam plattform för kommunen.

Texten är fylld med värdeord som delaktighet, inflytande, inkluderande attityd, trygghet, och utveckling. Men en bit in i texten står det något konkret: Under mandatperioden ska samarbetspartierna ”arbeta för att avskaffa delade turer, för möjlighet till återhämtning för den anställde”.

Är detta bara ett spel för galleriet? Proletären har sökt både kommunstyrelseordförande Marie Centerwall (S) och Socialdemokraterna i Bollnäs för att få svar på frågan, men ingen har återkommit.