Hoppa till huvudinnehåll

Konsultskandalen i Luleå: ”Omöjligt att Nordström inte kände till Lekfalks affärer”

Missnöjet gror i Luleå mot det politiska myglet, redovisat helt öppet i skandalen med nu sparkade kommundirektören Mikael Lekfalk. Men bakom den affären finns en (S)-ledd attack mot bland annat äldrevård och skola.

Niklas Nordström, infälld till vänster, hävdar att han inte visste något om Mikael Lekfalks (infälld till höger) affärer. Foto: Luleåfotograferna / Facebook
Totarp / Pressbilder

Ilskan växer i Luleå över de besparingar som den (S)- och (M)-ledda majoriteten beslutat om: Kommunen ska skära bort 362 miljoner kronor fram till 2022, i första hand från den sociala verksamheten, skolan och äldreomsorgen.

Nyligen genomfördes den största demonstrationen på många år i Luleå, då 2.000 personer manifesterade mot besparingarna. Demonstrationen arrangerades av nätverket Hela kommunen ska leva och lära.

– Det är ju barnen som drabbas av de här nedskärningarna i skolan, säger Luleåbon och grafikern Björn Aspviken.

Förskolor har lagts ner i bland annat kommundelarna Karlsvik, Jämtön, Vitå och Ängesbyn. Nu planerar kommunen också nedläggning av förskolor i byarna söderut, som Avan och Ersnäs. Barn ska bussas bland annat till Råneå, drygt tre mil norrut. 

– Man lider med ungarna ute i byarna där de lägger ner. Det är ju de som tar stryk. De drar in på det här och så hör man om Lekfalk. Skrämmande, säger Björn Aspviken till Proletären.

Privat / Björn Aspviken

Kommundirektören i Luleå, Mikael Lekfalk, fick till slut sparken för det uppmärksammade beslutet att ta in en konsultfirma som för 570.000 kronor skulle utveckla Lekfalk som yrkesman. Det är samma summa som det kostar att driva den sedan i april nedlagda förskolan i den gamla arbetarstadsdelen Karlsvik.

Lekfalk är nu polisanmäld och ansvariga kommunalrådet Niklas Nordström (S) har sagt sig vara helt ovetande om vad som hänt. Han har offentligt tagit avstånd från sin gamle vapendragare.

– Ingen i kommunledningen verkar ju känna till någonting. Och Niklas Nordström… jag kan bara inte tro att han inget visste, säger Björn Aspviken.

Han får medhåll från oppositionen i fullmäktige.

– Det är näst intill omöjligt att Nordström inte kände till Lekfalks affärer, säger Jonas Brännberg som sitter i fullmäktige för Rättvisepartiet Socialisterna. De jobbar väldigt nära varann och de högsta cheferna och den politiska ledningen har växt ihop till en nedskärningsarmé. Tjänstemännen används mycket tydligt i politiska syften.

Men det stannar inte med besparingen på 362 miljoner plus de två miljoner som Lekfalks fallskärm kostar.

– Lekfalk har tillsatt en konsult som ska hitta ytterligare 110 miljoner i nedskärningar, berättar Jonas Brännberg.

Nedskärningarna initierades av Niklas Nordström, den förre SSU-basen som numera är en av socialdemokraternas mesta lobbyister. 2010 anlitades Nordströms PR-byrå Prime av Svenskt Näringsliv för att vrida (S)-politiken mer åt höger.

Nordström är också ordförande för Svenskt Flyg. I fjol åkte Nordström och toppmoderaten Anders Josefsson på en affärsresa till USA. Det enda som kommit ut av resan så här långt är en taxinota: trots de hårda sparkraven lyckades Luleådelegationen på bara fem dagar åka taxi för 30.000 kronor.

Nu ligger Nordström med Josefsson i släptåg bakom de gigantiska sparkraven.

Luleå kommun / Jonas Brännberg (RS)

– Det handlar om en enorm besparing med nedläggningar, centralisering och stordrift som gör fabriker av förskolan och skolan. Hittills har 21 skolor och förskolor stängts. Och de har ju bara börjat. Vi vet att de planerar stora försämringar i äldreomsorgen som redan är dålig, och som behöver nya resurser, inte färre, säger Jonas Brännberg till Proletären.

– Hittills har det planerats nedskärningar för över 100 miljoner vardera, både i skolan och socialförvaltningen. Vi tror att de också kommer att försöka skära ner på försörjningsstödet fast man egentligen inte får det.

I valet 2018 förlorade (S) den egna majoriteten i fullmäktige. Partiet tappade sju mandat (från 48,7 procent av rösterna till 37,5) och samregerar nu med Moderaterna.

Den nya kommunledningens första beslut var att i sparkravens anda sänka arvodena för oppositionens gruppledare. Samtidigt höjdes Niklas Nordströms lön till 883.080 kronor om året.

En rejäl höjning fick också (S)-kommunalrådet Lenita Ericson samt Nordströms moderate resekompis Anders Josefsson. De båda tjänar nu 802.800 kronor om året.