Hoppa till huvudinnehåll

Öppet brev: Göteborgs universitet måste avbryta allt samarbete med Israel

Studenter och Palestinaaktivister har under måndagkvällen och tisdagmorgonen inlett ockupationer och aktioner utanför fem svenska universitet. Kravet: Avsluta allt samarbete med Israel. Här är GU-studenternas öppna brev.

Studenter tältar utanför Göteborgs Universitet.
Proletären

Göteborgs Universitet (GU) intog en tydlig ståndpunkt nästan omedelbart efter att fiendestaten Ryssland attackerade Ukraina. Universitetet fördömde Rysslands brott principiellt, avbröt samarbeten med ryska universitet, och erbjöd ukrainska studenter utbildningsstöd.

I kontrast, har inga sådana åtgärder vidtagits när den allierade staten Israel genomfört sin barbariska attack mot Gaza. Istället har GU än idag – åtminstone enligt egen utsago – två utbytesprogram med israeliska universitet, och universitetets forskare skriver regelbundet publikationer med israeliska forskare.

Konsekvenserna av den råa, bestialiska och historiskt oförändrade västerländska imperialismen är svåra att missa för palestinierna, och bör inte struntas i av de som finansierar eller stödjer våldet. Därför påminner vi GU om följande:

De över 34.000 palestinier – varav en överväldigande andel är barn, kvinnor och civila – som mördats av Israel med västerländska vapen är inte endast en olycklig bieffekt av Israels krigföring, utan är snarare en medveten och öppet uttalad strategi, upprepad gång på gång av Israels högsta ledning. ”Israel har inget annat val än att förvandla Gaza till en plats som är temporärt eller permanent omöjlig att leva i. Att skapa en enorm humanitär kris i Gaza är ett nödvändigt medel för att åstadkomma detta […] Gaza kommer förvandlas till en plats ingen mänsklig varelse kan existera i”, som Gila Gamliel, Israels underrättelseminister, förklarade.

Likaså är målsättningen bakom är tydlig.

Målet med aggressionen beskrevs väl i ett dokument av Israels underrättelseministerium, publicerat av Haaretz. Nämligen, att ockupera Gaza och med hjälp av USA ”förflytta Gazas befolkning till Egyptens Sinaihalvön” och att de framöver skall bo där i ”permanenta samhällen”. Gila Gamliel, Israels underrättelseminister, förklarade därför 19 november att palestinierna måste genomgå ”förflyttning” till ”nya värdländer”, såsom Egypten och Jordanien.

Detta ingår i den övergripande planen, som upprepades också av ingen mindre än premiärminister Benjamin Netanyahu, som informerade Knesset: ”Jag är den enda som kan omöjliggöra en palestinsk stat i Gaza [och Västbanken] efter kriget … Detta är en del av vår strategi” (26 november 2023).

”Inte nog med att Palestinska Myndigheten inte kommer upprättas i Gaza efter kriget”, tydliggjorde han, ”det kommer inte finnas någon palestinsk myndighet i Gaza över huvud taget” (5 december). ”Israel måste ha kontroll över all territorium väster om Jordanien”, tydliggjorde han, och erkände att ”detta står i strid med [Palestinas] suveränitet. Men vad ska man göra?” (18 januari, 2024).

Om palestinierna, ”mänskliga djur” för att citera försvarsminister Yoav Gallant, skulle ha mage att inte frivilligt gå med på att etniskt rensas, måste de också behandlas som sådana. Israels president, Isaac Herzog, kunde därför hävda att ”Ett helt land där borta [Palestina] är ansvarigt”.

Liknande lät det från Giora Eiland, tidigare chef för Israels försvarsberedning, som noterade att alla i Gaza var legitima militära mål, eftersom ”Israel inte krigar mot en terrororganisation, utan snarare mot staten Gaza”. ”Israel får inte förse” palestinierna, fortsatte Eiland, ”med någon kapacitet som förlänger liv”.

Trots allt detta förblir GU tysta om det allierade Israels brott – olikt fiendestaten Rysslands, såklart. Den moraliska motsvarigheten till en sådan transparent hycklande ståndpunkt skulle vara att iranska universitet vältaligt fördömer Israel och dess västerländska sponsorers brott i Gaza, avbryter samarbeten med dessa, men håller mystiskt nog tysta om brotten som begås av sina vänner i Moskva – och istället fortsätter samarbeta med dessa.

Det är visserligen ett beteende som är värt universiteten i totalitära polisstater – och i Sverige, för den delen.

Vi kräver därför:

...att GU omedelbart avbryter alla finansiella, utbildningsrelaterade eller övriga samarbeten/utbyten/kontakter/investeringar i eller med israeliska universitet

...att GU:s ledning officiellt och offentligt fördömer Israels folkmord på palestinier

...att GU erbjuder utbildningsstöd för palestinska studenter.

GU Students för Palestine