Hoppa till huvudinnehåll

Organiserade hyresgäster – nu suspenderas HGF-representanten

Michel Rowiński organiserade hyresgästerna i Uppsalahem och informerade dem om deras rättigheter. Nu är han suspenderad från alla uppdrag inom Hyresgästföreningen.

Hyresgästföreningen har de senaste åren suspenderat och uteslutit flera stridbara medlemmar.
MostPhotos

Hyresgästföreningen (HGF) fortsätter att rensa ut förtroendevalda som är aktiva för medlemmarnas intressen. I Uppsala arbetade Michel Rowiński mot hyreshöjningar vid renovering och förhandlade samtidigt om hyror för HGF:s räkning.

De två rollerna går inte att förena, enligt föreningen.

– Vi har skapat en lokal arbetsgrupp för ett nollalternativ i samband med renoveringar. Det finns människor som inte klarar hyreshöjningar och då kan man till exempel tänka sig en differentiering av hyror, säger Michel Rowiński.

Privat
Michel Rowiński

Nu är Rowiński suspenderad från alla uppdrag i två år. Det efter en enmansutredning av Georg Hardt, beredande tjänsteman i etik- och stadgegruppen i HGF:s region Aros-Gävle.

– Jag satt med i en liten förhandlingsdelegation och förhandlade hyrorna här i Uppsala. Jag var också aktiv med att informera hyresgästerna om vilka rättigheter de har, hänvisade till hyreslagen, att de inte ska skriva på något innan de vet vad de skriver på och var de kan hitta mer kunskap. I korthet förklarar jag för dem att om de vill kunna bo kvar så är det i första hand de själva som måste organisera sig, säger Michel Rowiński till Proletären.

Locket på när förtroendevald i Hyresgästföreningen suspenderas

– Vi i gruppen sade till dem att om inte ni själva visar intresse för frågorna, så kommer Uppsalahem inte att lyssna på er. Det är många utrikesfödda, det är många som är oroliga. Vi ger dem information, helt enkelt.

Innan en förhandling i hyresnämnden i slutet av förra året blev Michel Rowiński, som han uttrycker det, ”verbalt överfallen av en av Uppsalahems förhandlare”, som var väldigt upprörd och tyckte att det var djupt odemokratiskt att Rowiński befann sig där och samtidigt var med i nollalternativgruppen.

– Efter mötet säger Uppsalahems förhandlare dock att även om hen inte gillar det jag gör, så är det ändå min rättighet att göra det, berättar Michel Rowiński. Innan förhandlingen hade hen dock hotat att ta upp detta med Hyresgästföreningen.

Och cirka en månad senare kallar föreningens Georg Hardt till möte.

– Det kändes som ett förhör. Han har väl pratat med Uppsalahem och hade en tydlig agenda. Han tar också upp att jag har fått ersättning för möten med Uppsalahem som ställts in med mycket kort varsel, någon gång med bara 40 minuters varsel. Det är något jag fått klartecken att göra och pappren har också godkänts och signerats av HGF:s ordförande i Uppsala-Knivsta Jens Nilsson. Men Hardt vägrade att ens prata med Jens.

Michel Rowiński är inte den ende hyresgästaktivisten inom HGF som råkat illa ut. I april 2020 uteslöts ordföranden Kristofer Lundberg ur föreningen i Göteborg.

– Jag vet inte alls, men det finns de som tror att Uppsalahem kan ha velat få bort mig, säger Michel Rowiński. Det här präglas av oproportionalitet, jag har agerat utifrån det jag haft rätt att göra… Och om det jag har gjort var så farligt, varför har man inte informerat övriga förtroendevalda om vad som är förbjudet att göra, så att de inte gör samma sak?