Oro när fler byggnadsarbetare varslas
Bostadsbyggandet rasar och varslen ökar för byggnadsarbetarna. Bara i oktober varslades 1300 arbetare om avsked. ”Det är så lätt att sitta i en bod och vara arg, istället för att kanalisera ilskan”, säger snickaren Stefan ”Slottis” Slottensjö.
Förra året påbörjades bygget av 59.000 bostäder. I år har det sjunkit till 27.000 och nästa år är 19.500 nya bostäder planerade. Antalet konkurser inom byggbranschen har ökat med 19 procent 2023, jämfört med förra året.
Byggnadsarbetarna drabbas hårt.
– Regeringen måste stimulera bostadsbyggandet; marknadens aktörer klarar inte av det, konstaterar byggnadssnickaren Stefan Slottensjö, fackligt aktiv också bland annat för att få bort kriminaliteten inom byggbranschen.
– En stor majoritet av landets kommuner har bostadsbrist och det är ju vansinne att en hel bransch och tusentals människor inom alla grenar av byggbranschen blir arbetslösa samtidigt som bostadsköerna växer, säger Slottensjö till Proletären.
Byggnadsarbetarna i Stockholm startar nu en namninsamling som ska visa på allvaret och förhoppningsvis påverka regeringen att ta ett större ansvar för krisen i branschen. Med början på ett 30-tal arbetsplatser i och runt Stockholm, drar kampanjen Rädda Jobben igång namninsamlingen under den här veckan. Byggnadsarbetare och andra kommer sedan att kunna skriva på via bland annat Byggnads Stockholm-Gotlands hemsida.
Från Stockholms byggnadsarbetare ska namninsamlingen sedan spridas ut i Sverige innan namnlistorna lämnas över till företrädare för regeringen.
– Från gräsrot till gräsrot. Det är så lätt att sitta i en bod och vara arg, istället för att kanalisera ilskan, säger Stefan Slottensjö.
Bara i förra veckan varslades närmare 90 byggnadsarbetare om uppsägning; 37 på ett företag i Gävle med 100 anställda och strax därpå varslades 50 på ett byggbolag i Torsby i Värmland – samma bolag som i september varslade 100 personer, vara 80 anställda med kollektivavtal. Byggbolaget Serneke varslade ett 70-tal personer i Stockholm och tio i Helsingborg i samband med en omorganisering till följd av bristen på byggande.
I oktober varslades 1.302 arbetare i byggindustrin om uppsägning, upp med 522 jämfört med samma månad för ett år sedan. I september varslades 1.522 arbetare. Tidningen Byggindustrin uppger att sedan 2010 har det varslats fler arbetare under en månad bara tre gånger, jämfört med siffrorna för oktober. Under de tio första månaderna 2023 har 6.956 personer varslats i byggbranschen.
Och oron för jobben är stor bland byggnadsarbetarna:
– Ja, absolut. Många minns som jag 90-talskrisen och den var hemsk, säger Stefan Slottensjö i Byggnadsarbetaren. Alla prognoser pekar på att det kan bli förfärligt framöver. Och när det till slut vänder tar det lång tid att starta upp byggena igen. Ett stopp nu får följdverkningar lång tid framöver, därför måste vi göra något nu. Det finns en oro och det måste ske någonting ganska fort.