Över 18.000 namn för statligt byggande
Bostadsminister Andreas Carlsson såg skraj ut när han ställdes inför tusentalet förbannade byggnadsarbetare på Sergels Torg. Carlsson fick ta emot 18.000 underskrifter från arbetare som kräver statliga satsningar på bostadsbyggandet.
Det var i förra veckan som runt 1000 byggnadsarbetare demonstrerade på Sergels Torg i Stockholm. För att få stopp på trenden att allt fler tvingas ut i arbetslöshet krävde arbetarna statliga satsningar för att få fart på bostadsbyggandet.
– Det är en idioti att inte bygga. Och byggnadsarbetarna är beredda att göra jobbet, sade Byggnads ordförande Johan Lindholm. Byggnadsarbetarna sätter ner foten och säger att nu måste det vara slutlekt: Bygg bort krisen. Folk behöver bostäder och byggnadsarbetarna behöver jobb. Vi vill se tydliga ekonomiska insatser för fler bostäder.
Det är bostads- och infrastrukturminister Andreas Carlsson (KD) som är ytterst ansvarig i regeringen för statliga satsningar inom byggsektorn. Men Carlsson är tyst. Lika tyst var han när han fick ta emot de drygt 18.100 underskrifterna från arbetare och andra som skrivit på under parollen Bygg bort krisen – bygg bostäder, en kampanj som pågått sedan början av december. De underskrifterna, snyggt inbyggda i ett litet hus, fick Carlsson ta emot av företrädare för kampanjen.
– Han sade tack. Och sedan drog han snabbt. Märkligt att vara politiker och inte ha bättre förstånd att åtminstone säga något, säger Stefan Slottensjö, byggnadsarbetare och en av initiativtagarna till namninsamlingen.
Andreas Carlsson flydde i hög fart från mötet och ignorerade alla krav på kommentarer eller intervjuer, bland annat från Proletären.
Stefan Slottensjö, ”Slottis”, konstaterar att det råder bostadsbrist i två tredjedelar av kommunerna i landet och att kravet att regeringen sätter in statliga subventioner för att boosta byggandet är självklart. Bostadsbyggnationen har stagnerat rejält och är det lägsta på många år: sedan 2022 har antalet byggda bostäder minskat från 59.000 till 19.500 planerade bostäder under 2024. Samtidigt har antalet konkurser i branschen ökat kraftigt.
– Som det är nu säger byggbolagen upp folk istället för att sätta dem i arbete, säger ”Slottis”.
Och lika tyst som Andreas Carlsson var på mötet på Sergels Torg, lika tyst har det varit efter mötet: på bostadsdepartementets officiella hemsida nämns inte ett ord om Carlssons möte med byggjobbarna eller de krav som ställts. Däremot skickade departementet dagen efter mötet på Sergels Torg ut på remiss promemorian Åtgärder för en bättre bostadsförsörjning.
Bland de sammanlagt 91 remissinstanser som alltså ska ha synpunkter på hur regeringen ska handskas med bostadspolitiken, finns ett 30-tal kommuner och 20 läns- och regionledningar. Här finns bland andra också diskrimineringsombudsmannen, Integritetsskyddsmyndigheten, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten, PRO och SPF Seniorerna samt Röda Korset och Svea Hovrätt. Även LO samt barnombudsmannen finns med. Däremot inte Byggnadsarbetarförbundet.
Stefan Slottensjö jobbar vidare:
– Jag hade kanske velat ha lite fler representanter för lokala facken här [på Sergels Torg], men vi är nöjda med namninsamlingen. Det har spridits bra ut i landet. Nu fortsätter vi med offentliga möten i fackets regi: hur ska bostadspolitiken se ut, vad är det vi ska kräva? Vi ska bjuda in folk som är bra på bostadspolitik, på möten och kanske som studiecirklar, säger Stefan Slottensjö till Proletären. Vi ska titta på infrastrukturen och den offentliga upphandlingen, det är ju rena kaoset där… vilka jävla upphandlingar man gör. Jag såg en upphandling nyligen där Skanska var tvåa och det företag som vann var en miljard billigare. Och de uppfyllde bara två av nio uppställda kriterier… hur i helvete kan de få jobbet? Alla fattar ju hur det slutar, vilka byggjobbare som tas in och vilka löner de ska jobba för.
– Det fungerar inte att marknadskrafterna ska styra boendet… det fattar man ju hur det slutar. Det handlar bara om att tjäna grova pengar så fort som möjligt.