Hoppa till huvudinnehåll

Palestinskt lag till Gothia Cup: ”Drömmen har blivit verklighet”

– Vi har ett budskap vi vill förmedla. Att det finns barn i Palestina som har talang, som älskar lek och som älskar livet, har drömmar och vill leva i fred, precis som alla barn på jorden, säger Ahmad Naalweh, tränare för palestinska Rawahel Charity Society, som spelar i Gothia Cup nästa vecka.

Rawahel Charity Society
Rawahel Charity Society

Den 14 juli börjar Gothia Cup, världens största fotbollsturnering för ungdomar, i Göteborg. I år deltar 1.915 lag från 76 nationer – däribland ett lag från Palestina.

Laget i fråga heter Rawahel Charity Society och består av pojkar i 13-14-årsåldern från ett flyktingläger i Tulkarm i nordvästra delen av Västbanken.

Tränaren Ahmad Naalweh berättar för Proletären att han är glad och tacksam över att få komma till Göteborg. Men allra gladast är barnen.

– De skickar mig meddelanden varje dag och är så uppspelta. Några tror knappt att det är på riktigt. Men jag svarar att det är på riktigt och att vi definitivt ska resa. Drömmen har blivit verklighet.

– Det betyder så mycket för dem, att få träffa nya vänner och få nya erfarenheter. Erfarenheter som de, i egenskap av palestinier, kanske aldrig får uppleva igen. Så vi vill att det ska bli ett vackert minne för livet för dem.

De svåra förhållandena på Västbanken, med bland annat stormningar av flyktinglägren, gör det stundvis farligt att ägna sig åt idrott, berättar Ahmad Naalweh. Och att resa utomlands för palestinier – och särskilt palestinska barn – är väldigt svårt i dessa tider.

Men resan känns viktig för dem:

– Vi har ett budskap vi vill förmedla. Att det finns barn i Palestina som har talang, som älskar lek och som älskar livet, har drömmar och vill leva i fred, precis som alla barn på jorden.

Rawahel Charity Society

Det är inte första gången ett palestinskt lag är med i Gothia Cup. Redan 2005 kom ett lag från Ramallah till turneringen.

Lagen har i huvudsak varit från Västbanken, men 2016 kom ett lag från Gaza genom FN:s flyktingorgan Unrwa.

Rawahel Charity Society är med i B14B – Grupp 10, och spelar sin första match mot svenska Islingby IK måndagen den 15 juli klockan 11.10 på Bravida Arena.

 – Det känns underbart att de kommer, säger Malaika Lizarazu från svensk-chilenska föreningen Chile despertó ungdomar Göteborg, som varit i kontakt med laget och ska hjälpa till att ta emot dem.

– Vi vill visa vår kärlek och stötta dem. Och visa att det i Sverige finns folk som bryr sig och stöttar Palestina.

Rawahel Charity Society i Gothia Cup

Måndag 15 juli kl 11.10 Rawahel Charity Society - Islingby IK

Tisdag 16 juli kl 11.00 Rawahel Charity Society - Lammhult IFK

Onsdag 17 juli kl 11.00 Rawahel Charity Society - Torslanda IK 1

Samtliga matcher spelas på Bravida Arena på Hisingen, Göteborg.