Hoppa till huvudinnehåll
Av
Utrikesredaktör

Parlamentsledamöter röstade för antistrejklag

Den brittiska regeringens generalangrepp på strejkrätten är ett steg närmare att bli lag.


Det brittiska underhuset röstade i måndags för den kontroversiella lagstiftning som kan komma att kraftigt begränsa strejkrätten.

Medan tusentals demonstrerade mot lagen utanför parlamentet och på Downing Street, där bland andra förre Labourledaren Jeremy Corbyn talade, gick förslaget om att ge regeringen rätt att upprätthålla en ospecificerad minimiservice vidare i lagstiftningsprocessen, då 309 ledamöter röstade för och 249 emot.

Transportarbetarfacket RMT, som är i strid med regeringen om löner och försöken att göra sig av med tågvärdarna på tågen, var med och arrangerade demonstrationen. RMT:s ordförande Mick Lynch var där och gav sin syn på förslaget.

– Det här är ett resultat av att regeringen har förlorat debatten om löner och åtstramningar och att arbetare ska få en schysst deal. Eftersom de inte kan vinna diskussionen ändrar de spelreglerna. De ligger under med 2-0 i halvtid och ger sig själva ett lyft, det är vad det handlar om, säger Mick Lynch till Daily Mail.

Dudek1337
RMT-ledaren Mick Lynch

Lagförslaget innebär att Rishi Sunaks regering, och mer specifikt närings- och transportminister Grant Shapps, får makten att utse nivåer av minimiservice för bland annat brandkåren, ambulanser och transporter, inklusive tågen. Därutöver hotas också bland annat sjuksköterskorna som strejkat på sistone och lärare. 

Samma dag som parlamentet röstade om Shapps lagförslag röstade tusentals lärare i England och Wales för att gå ut i strejk i februari och mars. 

Med Shapps förslag kommer företagen inte bara få utse vilket arbete som ska upprätthållas under en strejk, utan också vilka individuella arbetare som ska utföra det. Om en arbetare som får en så kallade work notice – som säger att hen måste jobba – och ändå strejkar försvinner det lagliga skyddet mot en ogrundad uppsägning.

I lagförslaget står att arbetsgivaren inte ska förhålla sig till om de arbetare som utses att jobba är medlemmar i någon fackförening, men det är uppenbart att lagen öppnar för arbetsköpare att svartlista och sparka fackligt aktiva.

– Istället för att komma med drakoniska attacker på arbetares rättigheter måste premiärministern skaka fram resurserna för att betala brandmän och andra arbetare en hygglig lön för att lindra fattigdomen hos arbetare, sade brandmansfacket FBU:s ordförande Matt Wrack som var en av talarna på måndagens demonstration.

Under debatten inne i parlamentet talade Labours vice partiledare Angela Rayner mot Shapps förslag.

– Han vet att [det statliga sjukvårdssystemet] NHS inte hittar sjuksköterskor till att jobba på avdelningarna. Han vet att tågen inte går ens när det inte är strejk, så svår är personalbristen. Så hur kan han seriöst tänka sig att det inte skulle ytterligare fördjupa krisen i den offentliga sektorn att sparka tusentals nyckelarbetare?

Även om lagstiftningsprocessen nu fortsätter efter omröstningen i parlamentet visar demonstrationen utanför att Toryregeringen, som leds av miljardären Rishi Sunak, knappast kommer kunna inskränka strejkrätten ostört.

– Regeringen har tagit fram den här anti-arbetarlagen för att de vill göra effektiva strejker olagliga i Storbritannien. Fackföreningsfolk och demokrater från hela det politiska spektrat måste komma samman för medborgerliga och mänskliga rättigheter och motsätta sig de här åtgärderna, säger RMT:s ordförande Mick Lynch i ett uttalande och fortsätter:

– Det här övergreppet på demokratiska normer och värderingar kommer att möta hårt motstånd från RMT och hela arbetarrörelsen, i parlamentet, i domstolarna och på arbetsplatserna om det blir lag.