Hoppa till huvudinnehåll

Peps Persson (1946-2021): Han gjorde blues och reggae urskånskt

Den folkkäre och alltid klassmedvetne blues- och reggaemusikern Peps Persson har avlidit.

Peps Persson uppträder i SVT:s Hasse och hans vänner (1988).
Skärmdump: SVT

Den folkkäre musikern, samhällskritikern och skåneikonen Per Åke ”Peps” Persson har gått bort efter en tids sjukdom. Han blev 74 år gammal.

Peps var mannen som introducerade Sverige, eller åtminstone den breda svenska publiken, för både blues och reggae. Och han hade den makalösa förmågan att få dessa musikstilar, sprungna i USA och Västindien att låta, att låta ursvenska. Eller åtminstone urskånska.

Peps växte upp under enkla förhållanden på den skånska landsbygden – och han glömde den aldrig.

Klasskänslan hade han också alltid med sig. 

– Det är en attityd. En känsla. Jag har aldrig kunnat känna mig avspänd med akademiker, sa han i en intervju i Helsingborgs Dagblad 2017, en av de sista han gjorde.

Där berättar han också om sin ”ovänskap” med musik och andra kulturuttryck som känns tillgjorda, pretentiösa, borgerliga och finkulturella. Och det är så man minns honom – som en enkel, okonstlad, rakt-på-sak-artist.

Peps var folksskygg men folklig. Det märks på sociala medier, där hyllningarna haglat. ”Vila i frid och tack för musiken”, skriver en Facebookanvändare. ”Tack för alla dina fina låtar med din underbara skånska”, skriver en annan. 

Kändisarna talar ut i pressen:

– Jag minns honom som en av de största skånska musiker under alla tider och därmed Sveriges mest betydelsefulla, säger journalisten och komikern Sven Melander, även han något av en skånsk ikon, till Expressen.

– Han var en mycket, mycket imponerande man. En speleman, en som var samhällskritisk på sitt egna sätt, utan att hänfalla i plakatpolitik.

Rapparen Jason ”Timbuktu” Diakité, som samarbetat med Peps, talar också väl om honom:

– Han hade en humor, en finurlighet, en underfundighet och han hade framför allt skånskan.

KLASSMEDVETANDE

– Klassmedvetandet verkar fullständigt ha försvunnit. Åtminstone om man ser på media och vad som återges, sa Peps Persson  i SVT:s kulturprogram Nike 1997. Om han bara visste vad som komma skulle. Se reportaget nedan. 

FALSK MATEMATIK

Ska de' va så svårt att fatta

Att det e falsk matematik

Som gör den fattige så fattig

O den rike så förbannat rik

Bluesdängan Falsk matematik från albumet Blodsband (1974) är en av Peps kändaste och mest älskade låtar. Det är inte svårt att förstå varför. Lyssna på klippet nedan