Hoppa till huvudinnehåll
Av
lenita.aberg@proletaren.se

Proletärens chefredaktör om höj rösten-turnén: ”Vi vill se deltagardemokrati”

I augusti anordnar tidningen Proletären en turné med proggbandet Nynningen, visartisten Matilda Magnusson och skådespelaren Sven Wollter. Under två veckor hålls tio gratiskonserter på stortorg och i folkparker runt om i landet. Turnén går under namnet Höj rösten, din röst är värd mer än en valsedel vart fjärde år.


– Vi vill slå ett slag för det fria ordet, säger Proletärens chefredaktör Jenny Tedjeza som också medverkar på turnén. Det gäller inte minst arbetares möjlighet att höja rösten ute på arbetsplatserna. Otryggheten och tystnaden på jobben är en av vår tids stora demokratiska frågor.

– Vi har fått en Idol-demokrati där folket sitter som åskådare och röstar på vem som låter bäst. Vi vill istället se en deltagardemokrati och hoppas att vår turné kan bidra till en sådan utveckling.

Proletären / Jenny Tedjeza, chefredaktör

Hon menar att det finns gott om exempel bara de senaste månaderna på att arbetare behöver få mer att säga till om. Göteborgs Kex vill flytta produktionen till Lettland. Kommunala arbetsgivare förbjuder förskolepersonal att ha på sig Förskoleupprorets t-shirt på jobbet. Och självklart uppgörelsen om en inskränkning av strejkrätten, som är arbetarklassens viktigaste verktyg för att göra sin röst hörd. 

– Vi på Proletären tycker att det behövs mer demokrati, inte mindre. De folkvalda ska företräda oss, inte göra karriär på att lova guld och gröna skogar i valet och sedan göra det som är bra för den ekonomiska eliten.

– Vi har fått en Idol-demokrati där folket sitter som åskådare och röstar på vem som låter bäst. Vi vill istället se en deltagardemokrati och hoppas att vår turné kan bidra till en sådan utveckling.

– Vi har inte fått rösta om den höjda pensionsåldern, inte om värdlandsavtalet med Nato och nu driver de igenom en inskränkning av strejkrätten innan valet också. Därför måste vi höja våra röster.

Parallellt med förberedelserna inför turnén i augusti genomför Proletären kampanjen Höj rösten på jobbet med extra förmånligt prenumerationserbjudande för den som tecknar en prenumeration på jobbet. Då ingår också t-shirten Stolt arbetare.

– Proletären är en tidning för alla stolta arbetare oavsett partitillhörighet. När bara fyra procent av de som medverkar i nyhetsprogram på tv är arbetare är Proletären en tidning både av och för arbetare.

I januari nylanserades Proletären med ett nytt utseende och med en tydlig profil som en bred arbetartidning. Sedan nylanseringen har antalet prenumeranter ökat kraftigt och tidningen har nu den högsta prenumererade upplagan på 25 år. 

– Det finns uppenbarligen ett sug efter en rak arbetartidning som Proletären. Med hjälp av turnén kommer vi förhoppningsvis nå ännu fler nya läsare och då kan vi bli fler som höjer rösten.

I samband med konserterna kommer tidningen att bjuda in personer som på olika sätt höjt rösten, antingen på jobbet eller i någon lokal kamp.

– Jag säger som Björn Afzelius, de som tar strid för ett anständigt samhälle är de enda hjältarna vi har.

För att finansiera turnén pågår just nu en insamling till Proletären som hittills har gett 135872 kronor.

– Jag vill verkligen tacka alla som bidragit. Det är ni som gör den här viktiga turnén möjlig.

Insamlingen är öppen under hela sommaren och även under turnén så de läsare som ännu inte bidragit har alla möjligheter.

– Men det viktigaste av allt är att alla som har möjlighet kommer på någon av konserterna. Vi måste bli många som höjer rösten!

Proletären
Turnéaffischen.

Turnéplan: Gislaved 12/8, Jönköping 13/8, Borås 14/8, Örebro 17/8, Ludvika 18/8, Karlstad 19/8, Stockholm 20/8, Umeå 21/8, Kramfors 22/8. Håll utkik på proletaren.se för tid och plats!

Vill du stödja turnén? Swisha en summa till 123 465 0446.