Hoppa till huvudinnehåll

Protest mot spionerilagen: ”Ni vill göra det möjligt att kasta journalister i fängelse”

Ett hundratal protesterade utanför riksdagen mot inskränkningarna i yttrande- och pressfriheten. Den nya lagen om utlandsspioneri innebär att visselblåsare och journalister kan kastas i fängelse om de avslöjar brott som skadar Sveriges relationer med allierade länder.

Demonstration på Mynttorget i Stockholm den 16 november då den nya lagen röstades igenom.
Janne Bengtsson

Medan riksdagsledamöterna från alla partier utom V och MP på onsdagen röstade för den nya spionerilag som gör det straffbart för visselblåsare och journalister att avslöja uppgifter som ”kan skada Sveriges förhållande till någon annan stat eller en mellanfolklig organisation”, samlades med kort varsel ett hundratal personer på Mynttorget utanför riksdagshuset för att protestera mot lagen.

Bland talarna fanns skådespelaren och regissören Rickard Turpin.

– I alla länder är det förbjudet att spionera för utländska makter. Det är det i Sverige också. Men ni är i färd med att ändra vårt lands grundlag i akt och mening att hindra allmänheten att få reda på det egna landets säkerhets- och utrikespolitik i en tid när just dessa frågor redan hanteras med ett betydande demokratiunderskott, konstaterade Turpin.

Till riksdagens ledamöter riktade Rickard Turpin några adekvata frågor.

– Kan en uppenbarad sanning om de söndersprängda pipelinerna på svenskt vatten hota Sveriges relation till någon mer muskulös makt eller organisation? Ställs frågan någonsin varför hela militärledningen är utbildad i USA? Och vilka är det som trycker på för att förmå landets riksdag att ändra en grundlag som tills alldeles nyss ansågs som så föredömlig att den borde införas av typ alla andra länder?

– Har någon militär eller försvarsminister grillats om det omtalade ”förändrade” säkerhetsläget? Har någonsin frågan ställts om inte det just betyder att Sverige redan gett upp sin självständiga utrikes- och säkerhetspolitik för att låta den skötas av någon som kan sånt så mycket bättre? Om svenskar ska offra sina liv och dessutom ta andra människors liv, ska vi inte få veta i vems intresse?

Richard Turpin svarade själv på sina frågor:

– Nej, konstaterade han, ni vill göra det möjligt att kasta journalister i fängelse i händelse av att de gör sitt jobb. Fy fan för er!

Skärmdump: riksdagen.se
Endast Miljöpartiet och Vänsterpartiet röstade emot lagen.