Protester i Israel för uppgörelse med Hamas
Hundratusentals israeler demonstrerade i helgen för en förhandlingslösning för att få loss gisslan i Gaza.
De senaste dagarna har hundratusentals israeler demonstrerat mot kriget i Gaza. Det är de största protesterna i Israel sedan den 7 oktober förra året, och i söndags utlyste den sionistiska fackliga centralorganisationen Histadrut en generalstrejk för att tvinga premiärminister Benjamin Netanyahus regering till en förhandlingslösning med Hamas för att få hem de cirka hundra israeler som fortfarande ska finnas i Gaza.
Strejken – som förklarades olaglig av en arbetsdomstol på måndagen, varpå Histadrut beordrade arbetarna tillbaka till sina arbetsplatser – utlöstes inte av att Israel slaktat fler än 40.000 palestinier i Gaza de senaste elva månaderna, utan av att sex av de omkring 250 personer som fördes som gisslan till Gaza den 7 oktober hittats döda efter att den israeliska armén försökt frita dem.
Netanyahu, som hårdnackat vägrat komma överens om en vapenvila och fångutväxling som skulle återgälda den israeliska gisslan mot palestinska fångar i ockupationsmakten Israels fängelser, bad på måndagen om ursäkt till de döda israelernas familjer för att armén inte lyckats befria dem. Men utan att ångra taktiken.
USA:s president Joe Biden kritiserade samma dag öppet Netanyahu för att inte ha gjort tillräckligt för att få till en vapenvila i Gaza – och pressen ökar på Netanyahu, som allmänt uppfattas vilja hålla igång kriget för sin egen politiska överlevnad.
En annan av Israels uppbackare, Storbritannien, stoppar omkring 30 av landets 350 exportlicenser för vapenleveranser till Israel, då det enligt utrikesminister David Lammy finns en ”klar risk att de kan användas för att begå eller understödja ett allvarligt brott mot internationell humanitär rätt”.
Talespersonen för Hamas militära gren Qassambrigaderna sade i söndags att det är Netanyahus ansvar om gisslan inte återvänder levande.