Hoppa till huvudinnehåll

Regeringen fälld – ajöken jöken

För första gången någonsin fälls en svensk regering i en misstroendeförklaring. Nu väntar förhandlingar och ett möjligt extraval.

Stefan Löfven blir den första statsministern i svensk historia att avsättas genom misstroendevotum.
Anders Wiklund/TT

Stefan Löfven är fälld. Och han går till historien som den första statsministern som avsätts i misstroendevotum.
Nu vill Vänsterpartiet återigen se Stefan Löfven som statsminister och Liberalerna har gjort klart att de lämnar januariöverenskommelsen.

När Vänsterpartiet i januari 2019 släppte igenom januariavtalet var det med två förbehåll. Om regeringen gick vidare med förslaget om marknadshyror eller försämringar i Lagen om anställningsskydd, Las, skulle Vänsterpartiet rösta för en misstroendeförklaring mot Stefan Löfven.

Sommaren 2020 presenterades regeringens utredning för urholkningen av Las. Vänsterpartiet nöjde sig med kravet att LO skulle få vara med och förhandla i frågan och misstroendet rann ut i sanden.

Ett år senare passerade regeringen Vänsterpartiets andra röda linje och gick vidare med utredningen om marknadshyror eller ”fri hyressättning i nyproduktion”, som det heter i januariöverenskommelsen.

Den 15 juni gav Nooshi Dadgostar regeringen och deras samarbetspartier ett ultimatum, lägg ner utredningen och stryk punkten om marknadshyror från januariöverenskommelsen eller börja om och låt Hyresgästföreningen förhandla utan utredningen hängande över sig. Regeringen fick två dygn på sig, men hörsammade inte Vänsterpartiets krav.

– Det är inget lätt besked, sa Nooshi Dadgostar på pressträffen efter 48 timmar och meddelade då att Vänsterpartiet saknar förtroende för regeringen och skulle söka misstroende i riksdagen.

Sverigedemokraterna var heta på gröten. Nooshi Dadgostar hann knappt avsluta sin pressträff innan SD:s gruppledare Henrik Vinge gick ut med att de lämnat in ett yrkande om misstroende mot statsministern till talmannen. Moderaterna och Kristdemokraterna meddelade kort därefter att även de ställde sig bakom en misstroendeförklaring.

På söndagen den 20 juni, dagen före misstroendeomröstningen, gick Stefan Löfven och Annie Lööf ut i en pressträff. Som kompromiss föreslog de att parterna på bostadsmarknaden, Hyresgästföreningen, Sabo och Fastighetsägarna, skulle få möjlighet att förhandla om marknadshyror. Men om inte parterna skulle komma överens skulle marknadshyror införas enligt utredningens förslag.

Vänsterpartiet tackade nej och dagen därpå, den 21 juni, fälldes regeringen med röstsiffrorna 181 mot 109.

– Vi har gjort något som uppfattas som ovanligt i svensk politik, stått för vårt ord, sade Nooshi Dadgostar i riksdagens talarstol i samband med omröstningen.

Knappt hade januariöverenskommelsens lik hunnit kallna innan Liberalerna meddelade att de hoppar över till det konservativa M-SD-KD blocket.  

– Vi kommer att eftersträva en borgerlig regering, sade Nyamko Sabuni.

Vänsterpartiet meddelade att de återigen vill se Stefan Löfven vid rodret och är villiga att förhandla med regeringen och Centerpartiet. De kommer inte att släppa fram en blåbrun regering. Nooshi Dadgostar var noga med att påpeka att de bara haft ett krav på januariöverenskommelsen och som de inte kommer förhandla bort – slopandet av marknadshyror.

– Det har inte varit fråga om något annat. Vi har ställt ett krav och januaripartierna har haft 73 punkter på sin lista. Vi kommer inte rösta för en statsminister som släpper fram marknadshyror, men vi är hela tiden öppna för förhandlingar och diskussioner, sade Nooshi Dadgostar på V:s pressträff strax efter fällningen.

Miljöpartiet har gjort klart att de ratar en regering med Sverigedemokraterna som underlag. Nu ligger bollen hos Centerpartiet, som tidigare gjort klart att de inte tänker samarbeta med varken Vänsterpartiet eller SD.

Stefan Löfven har fram till måndagen den 28 juni på sig att avgå eller utlysa extraval. Om statsministern avgår får talmannen i uppgift att hitta en ny regering. Om Löfven väljer att pröva regeringens förtroende i ett extraval sitter han kvar som statsminister till efter extravalet.