Hoppa till huvudinnehåll

Sport: Reinfeldt petas

Fotbolls-Sverige har fått nog av Fredrik Reinfeldt. Den förre moderatbasen petas från rollen som ordförande i Svenska Fotbollförbundet.

Reinfeldt får inte förtroendet av valberedningen till ny ordförande för SvFF. I ett uttalande meddelar han att han respekterar beslutet och därmed inte kommer ställa upp för omval till ordförande, som sker på förbundsmötet den 22 mars.
Skärmdump: SvFF

Efter två år präglade av kaos och okunskap om idrottens villkor, får Fredrik Reinfeldt sparken som ordförande för Svenska Fotbollförbundet (SvFF).

I helgen konstaterade förbundets valberedning att stödet för Reinfeldt ute i fotbolls-Sverige är mycket svagt; tunga distrikt som Skåne och Göteborg samt Norr- och Västerbotten, Medelpad, Gästrikland, Dalarna, Västmanland och Uppland ställer med stöd av Sveriges största klubbar AIK, Djurgården och Hammarby upp bakom Simon Åström, idag bas för Svensk Elitfotboll (Sef).

– Vi har lyssnat på rörelsen och även haft egna tankar och diskussioner […] det stod klart att det finns en tydlig majoritet som är för Simon, säger valberedningens ordförande Håkan Wifvesson till Fotbollskanalen. 

SvFF:s förbundsmöte äger rum lördagen den 22 mars. Då väljs med största sannolikhet Åström som ny ordförande.

Läsarbild
Läktarprotest mot Reinfeldt.

Simon Åström har flera gånger uttalat stöd för den demokratiska 51-procentsregeln, och han ser fotbollen och idrotten som en viktig samhällelig kraft.

– Vi är en folkrörelse och jag tror verkligen att i det tidevarv som vi lever ska vi se fotbollen, som är en Sveriges största folkrörelser, som bland det viktigaste vi har. Vi ska då också värna våra demokratiska modeller, som är en stor del av det. Utifrån det tycker jag 51-procentsregeln är väl värd att försvara som en del av hur vår modell är uppbyggd, menar Åström.

Proletären kunde i oktober 2023 berätta hur Åström i ett öppet brev kritiserade högerregeringen för att prioritera ner idrotten och den viktiga kraft idrotten kan vara i samhället. I brevet konstaterade Åström att idrotten, och fotbollen, kan spela en stor roll i kampen mot de samhällsproblem med skjutningar, sprängningar och gangstervåld som nu präglar det svenska samhället. 

Sef, som organiserar de 32 klubbarna i Allsvenskan och Superettan, beklagade i det öppna brevet att regeringens budgetförslag struntar i idrotten, att politiken inte erkänner idrottens betydelse som samhällsbyggare och att idrotten i Sverige inte ger rätt förutsättningar och [används] som ett ännu skarpare verktyg för att skapa ett bättre samhälle.