Robertsforsbor: Låt oss ha kvar vår bankservice!
Den 1 april stängs bankkontoren i Robertsfors i Västerbotten. Mer än hälften av Robertsforsborna har skrivit på protestlistor mot nedläggningen.
1.256 Robertsforsbor har skrivit på protestlistorna mot att bankservicen försvinner.
– En väldigt bra uppslutning med tanke på att det bor 2.000 människor i tätorten här, säger Kommunistiska Partiets Östen Andersson som var en av dem som tog initiativ till den namninsamling som Proletären rapporterat om tidigare.
– Många i kommunen är förtvivlade och vi fick mycket stöd när vi samlade in namnen. Även små orter ska ha rätt till samhällsservice och banktjänsterna kan jämföras med bensinstationer, livsmedelsaffärer och arbetsförmedlingen, säger Östen Andersson.
De 1.256 påskrifterna har nu levererats till Swedbanks huvudkontor, men även till infrastrukturminister Tomas Eneroth (S). Nu väntar Östen Andersson på svar.
– Jag tvivlar på att vi får något. Men folk här vet om att vi vill ha svar av dem. De som är ansvariga för det här ska inte kunna smita undan, säger Östen Andersson till Proletären.
I en intervju i Västerbottens-Kuriren uttalar sig Mikael Stålfjäll, chef för Swedbanks kontor i Umeåregionen, om namninsamlingen. Stålfjäll menar att fler måste lära sig att sköta bankärenden via datorn och hävdar att bankservicen i själva verket blir bättre nu när de fysiska kontoren läggs ner.
– Ur mitt perspektiv vill jag att varenda kund ska tycka att de har en bra bank. Att så många bevisligen tyckt så illa om den här förändringen är ett stort misslyckande för oss, säger Stålfjäll till VK.
Ett uttalande Östen Andersson inte ger mycket för:
– Han beklagar och tycker att det är tråkigt att vi tycker att det är tråkigt att bankkontoren stänger. Vad trodde han? Att vi skulle göra vågen för att kontoren läggs ner? Han tycker att det är tragiskt att vi inte förstår det fina i att bankkontoren läggs ner. Väldigt märkligt, säger Östen Andersson.
– Det här beslutet är förödande för dem som inte har kunskap om hur man sköter bankärenden via datorn, eller ens äger en dator och som nu måste åka sex mil enkel resa till Umeå för att sköta ett ärende som tar fem minuter, konstaterar Östen Andersson.