Hoppa till huvudinnehåll

Rödgröna styret i Växjö duckade Israelbojkott

När kommunstyrelsen i Växjö skulle rösta om att bojkotta israeliska produkter ratade S, V och MP förslaget - trots att de själva lyft frågan på andra orter.

Palestinademonstration i Växjö med frontbanderoll med tydligt budskap.
K Växjö

Den 29 oktober lyftes frågan om en kommunal bojkott mot israeliska produkter i kommunstyrelsen i Växjö. Detta efter att Kommunistiska Partiet i samma stad i april lämnat in ett medborgarförslag om att kommunen ska följa riktlinjerna i sin egen inköps- och upphandlingspolicy. 

Förslaget röstades ned av de borgerliga partierna med 8–7, men Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet röstade inte heller för förslaget. De röstade istället för att inte behandla det, med motiveringen att Växjö i dagsläget inte köper in några israeliska varor och att: ”Enligt Förvaltningsrätten i Göteborg får enskilda kommuner inte fatta denna typ av beslut. Ett beslut om bojkott bedöms som en form av opinionsyttring på det utrikespolitiska området som bryter mot kommunallagen”.

Beslutet som de hänvisar till kom efter att S, V och MP drivit igenom en bojkott av varor från stater som bedriver illegal ockupation i nämnden för inköp och upphandling. Beslutet överklagades till förvaltningsrätten av de borgerliga partierna i Göteborg, varpå förvaltningsrätten rev upp det.

S, V och MP i Göteborg uppgav efter förvaltningsrättens beslut att de i sin tur övervägde att överklaga. Även i Stockholm har partierna ställt sig bakom ett liknande medborgarförslag och genomfört en översyn av inköpen i en av stadsdelarna, där man bland annat slutat köpa in paprikapulver från Israel.

Redan innan förslaget lyftes i kommunstyrelsen försökte de kommunala tjänstemännen i Växjö avvisa det med hänvisning till att det skulle bryta mot kommunallagen. Men kommunstyrelsen har tidigare gjort en översyn av produkter utifrån Kiev school of economics lista över företag aktiva i Ryssland, varpå man stoppat inköp från dessa bolag. Eftersom kommunstyrelsen inte höll med tjänstemännens yttrande lyftes förslaget på kommunstyrelsens möte.

Jan-Åke Karlsson (K) som har varit med och lämnat in förslaget var även på plats på mötet för att förklara och försvara det. Han menar att förslaget endast innebär att Växjö kommun skulle följa sin egen inköpspolicy. Där hänvisar de bland annat till att ”kommunkoncernens uppförandekod för leverantörer utgör de obligatoriska baskrav (miljö-, sociala och etiska krav) som koncernen ställer på leverantörer”.

– Inköp från israeliska företag, eller av varor producerade i Israel, är oförenliga med de baskraven. Kommunen bryter mot sina egna regler om de köper in varor från Israel, det visade vi tydligt på i medborgarförslaget. Att inte anta vårt förslag, eller att mena att det skulle vara olagligt, blir alltså att man underkänner sin egen upphandlings- och inköpspolicy, säger han till Proletären.

Jan-Åke Karlsson tillägger att det är konstigt att S, V och MP i Göteborg kan ha en så annorlunda inställning än i Växjö.

– Man tycker ju att de i så fall kan återremittera och se på skillnaderna mellan förslagen här och i Göteborg, de är helt olika.

Vänsterpartiet uppger för Proletären att de ser positivt på medborgarförslaget och att deras resonemang inte skiljer sig från i resten av landet. De menar att man i samband med medborgarförslaget gjorde en översyn och inte hittade några israeliska varor inköpta av kommunen. När bojkotten mot varor från aktiva i Ryssland genomfördes fanns inga domar eller överklaganden som hindrade det som en framkomlig väg, det gör det dock för medborgarförslaget i och med förvaltningsrättens beslut.

– Vi har inga varor från Israel i vårt upphandlingssystem vilket är helt i linje med hur vi anser att Växjö kommun ska arbeta med sina etiska riktlinjer, säger Björn Kleinhenz, gruppledare för V i Växjö.