Hoppa till huvudinnehåll

Ryska kommunistpartiets kandidat: "Valet var smutsigt"

Sittande president Vladimir Putin vann som väntat valet i Ryssland med nästan 77 procent av rösterna. Tvåan, kommunistpartiets kandidat Pavel Grundinin, beskriver valet som orättvist.

Pavel Grudinin (t v) och Ryska federationens kommunistpartis ordförande Gennadij Ziuganov (mitten) uttalar sig på en presskonferens under söndagkvällen.
kprf.ru

RYSSLAND Vladimir Putin fick, enligt de officiella valmyndigheterna i Ryssland 76,7 procent av rösterna i söndagens presidentval. Näst flest röster fick Ryska federationens kommunistiska partis kandidat, Pavel Grudinin, med 11,8 procent. Det är den lägsta siffran en presidentkandidat för kommunistpartiet någonsin fått i Ryssland.

På en presskonferens på måndagen dömde Pavel Grudinin ut valet som ”smutsigt”.

– Jag är helt övertygad om att den sittande presidenten vann. Men så som myndigheterna, och även medierna, agerat under valkampanjen tillåter jag mig att säga att det här var ett smutsigt val. Det var ett val som inte nådde upp till internationell standard, sa han enligt den ryska nyhetssidan Sputnik.

Pavel Grudinin blev under valkampanjen känd som ”den röde direktören” eftersom han driver det statliga Leninjordbruket utanför Moskva. I praktiken har Grudinin företrätt en socialdemokratisk linje men har också fått stöd av revolutionära Vänsterfronten.

Valdeltagandet var 67,5 procent.