Hoppa till huvudinnehåll

S-nämndeman om privatisering: ”Jag ser det här utifrån ett arbetsgivarperspektiv”

Alliansstyret i Salems kommun, utanför Stockholm, vill privatisera den personliga assistansen. – Det måste stoppas, säger Kommunals ordförande i Salem och Botkyrka, Alexander Lövkvist Trapp. Vi mobiliserar mot det.

Under måndagen den 8 maj protesterade personliga assistenter mot de planerade nedskärningarna i Salems kommun.
Edgar Franco

I slutet av förra året genomfördes de första protestaktionerna mot privatiseringen av den kommunala delen av assistansverksamheten. Alliansstyret med Moderaterna i spetsen slog tillfälligt till reträtt.

Men frågan kom upp på nytt och drevs igenom i socialnämnden i Salems kommun. Och den 15 juni är den tänkt att drivas igenom i fullmäktige.

Kommunen menar att den personliga assistansen inte bär sina kostnader; underskottet är två miljoner kronor. Men kommunens högerstyre har underfinansierat verksamheten; bara kostnaderna för att ta in vikarier går lös på två miljoner.

Samtidigt har kommunen möblerat om i chefsleden. Två chefer försvann och en ny chef anställdes på konsultbasis. Den nya chefen tjänar 150.000 mer i månadslön än vad de två tidigare cheferna hade tillsammans.

– Där har vi de två miljonerna som fattas. Det här är en ideologisk fråga och då borde arbetarpartierna vara tydliga. Men för de partier som borde ligga nära oss som fackförening är det inte självklart att göra det. Det är skrämmande, säger Alexander Lövkvist Trapp.

Kommunal försöker nu få till ett samarbete med partierna i kommunen för att stoppa privatiseringarna. Alexander Lövkvist Trapp har hört av sig till Miljöpartiet, som saknar representation i fullmäktige, men som ändå kan vara aktiva i kampen mot privatiseringarna.

– Jag har inte fått någon återkoppling därifrån. [Lokala] Rönningepartiet är på vår sida, och det har ju hänt att Centerpartiet och Liberalerna har ställt upp mot Moderaterna, men inte här.

Alexander Lövkvist Trapp litar inte heller riktigt på Socialdemokraterna.

– I nämnden fick vi med oss sossarna [V har ingen representant i socialnämnden i Salem] mot privatiseringen. Men när vi senare tog ett informellt snack med Socialdemokraterna, då hade de börjat vackla i frågan.

Alexander Lövkvist Trapp beskriver målande konversationen med den socialdemokratiske nämndmannen Arne Närström.

– Jamen, det är väl inte bara dåligt med privatisering…?

– Är du helt bakom flötet? Ni som parti ska inte stå bakom privatiseringar.

– Men jag ser det här utifrån ett arbetsgivarperspektiv.

– Lägg bort det.

Edgar Franco
Alexander Lövkvist Trapp

Enligt Lövkvist Trapp slutade det hela dock med att S förklarade att partiet skulle samarbeta med facket, och försöka stoppa privatiseringen av den personliga assistansen.

– Vi ska mobilisera inför kommunfullmäktige, och vara med på resan fram mot beslutet för att försöka stoppa det. Vi jobbar med att skapa opinion mot beslutet. Faller det här går de vidare. Nästa steg är privatiseringar inom utbildningsförvaltningen, säger Alexander Lövkvist Trapp.

Här har kommunens lärare ställt upp mot högerns förslag, bland annat att stänga en förskola.

Högern med socialnämndordföranden Elisabeth Bovin-Exner tänker driva igenom privatiseringarna, allt på samma möte. Allianspartierna M, C, L och KD har 16 mandat i fullmäktige. S, V och Rönningepartiet har 12. SD har tre mandat.