Hoppa till huvudinnehåll

Sajt ger koll på bjudluncher

S-föreningen Reformisterna har skapat ett ”lobbyregister” för alla som är nyfikna på hur mycket våra statsråd uppvaktas av välfärdsföretagen.

Lobbykollen.se har fått en del uppmärksamhet under den dryga vecka som sajten varit igång. Under denna tidnings pressläggningsdag har sajten fått omkring 24.000 besök, varav 17.000 unika.
Proletären

S-föreningen Reformisterna menar att Sverige behöver ett lobbyregister, ett som ger folket insyn i det påverkansarbete som sker mot ledande politiker av olika företag.Men eftersom ett sådant inte lär dyka upp i den närmaste framtiden så har föreningen skapat ett själva. På lobbykollen.se kan du få en bild av välfärdsföretagens lobbyism gentemot den svenska regeringen, i form av möten och korrespondens med högerns olika statsråd.

– Problemet är omfattande. Vi har tittat på tre ministrar och samordningskansliet där SD är med och härjar och fått ut över 200 mejl och 70 konkreta möten som vi kodat och lagt upp på hemsidan. Och det är bara toppen på ett isberg, säger Eira Arb-Zackrisson, vice ordförande i Reformisterna, till Proletären.

Registret är lättöverskådligt och man ser tydligt vilket statsråd som ska träffas med vilken organisation och vilka ämnen som behandlas. Sjukvårdsminister Acko Ankarberg har till exempel många möten med Vårdföretagarna och utbildningsminister Lotta
Edholm får mötesförfrågan efter mötesförfrågan från Friskolornas Riksförbund.

– Den här typen av uppvaktning är ju en investering för de här välfärdsjättarna och de lägger jättemycket pengar på det och räknar med att få ekonomisk vinning. Varför skulle de annars göra det?

– Ska vi kasta ut marknaden ur välfärden behövs det en plan för att hantera lobbyismen som sker.

Det var ju en kanonidé detta… men man undrar om ni hade gjort samma sak om det var en socialdemokratisk regering? De är knappast immuna för lobbyism.

– Vi har drivit frågan om ett officiellt lobbyregister sedan tidigare, så det tycker vi ska genomföras. Jag vill dock ändå påstå att det är ett särskilt stort problem för högerpartierna, men inget parti ska undkomma transparens och granskning.