Hoppa till huvudinnehåll

Samtal och solidaritet i Proletärentältet

Proletären är på plats under Fredsloppet i Göteborg. Det bjuds bland annat på samtal om Palestinasolidariteten och läget för idrotten i förorten.

2019 intervjuades Fredsloppets internationella gäster från Västsahara och Palestina i Proletärens tält.
Artur Szandrowski

I årets upplaga av Fredsloppet i Slottskogen i Göteborg är Proletären som vanligt på plats. Men inte bara för att rapportera, utan med ett eget tält med spännande samtal och intervjuer.

Upplägget är detsamma som för två år sedan, då Proletären intervjuade internationella gäster, hyresaktivister och eldsjälar från föreningslivet. Ett lyckat koncept, menar tidningens chefredaktör August Eliasson.

– Trots allt annat som händer på Fredsloppet i Slottskogen, med uppträdanden och såklart själva tävlingarna, var det många som stannade för att lyssna på våra intervjuer då. Så vi siktar på att upprepa succén i år.

På grund av coronapandemin deltar inga internationella gäster på Fredsloppet i år, men på schemat står intervjuer med aktiva inom Kuba- och Palestinasolidariteten. Gäster är bland andra Ola Nilsson från Kvarnby Folkhögskola, som är engagerad i Kubasolidariteten, Zoltan Tiroler från Svensk-kubanska föreningen samt Palestinaaktivisterna Katja Alheden och Joel Opperdoes.

– I tältet blir det också tillfälle för besökare att skicka sin egen solidaritetshälsning till Kuba och Palestina, genom Proletärens kamera, berättar August Eliasson.

Dessutom hålls ett samtal om läget för idrotten i förorten, med representanter från Proletären FF och andra föreningar.

– Det blir ett samtal om vad idrotten och föreningslivet kan spela för roll i förorten, idag när politikerna i stort sett övergett förortsungdomarna.

 

Proletären på Fredsloppet:

Slottsskogen, lördag 4 september

12.15 Hur mår idrotten i förorten? 

Petra Saliba från Angereds IS i samtal med Proletären FF:s ordförande Henrik Källén om förutsättningarna för breddidrotten i Göteborgs förorter.

 

13.15 Var det uppror på Kuba? 

Ola Nilsson från Kvarnby folkhögskola och Svensk-kubanska föreningens ordförande Zoltan Tiroler om blockaden, den aktuella situationen på Kuba och protesterna i somras.

 

14.15 Solidaritet mot belägring och ockupation 

Palestinaaktivisterna Katja Alheden och Joel Opperdoes, som var kapten på Ship to Gaza, pratar om läget i Gaza och på Västbanken och om det nödvändiga solidaritetsarbetet.