Hoppa till huvudinnehåll

Sanders stal showen

Den amerikanske senatorn Bernie Sanders har blivit en memesuccé.

Årets första memegigant – Bernie Sanders.

Under Joe Bidens presidentinstallation uppträdde både Lady Gaga och Jennifer Lopez. Men frågar du internet så var det vänstermannen Bernie Sanders som stal showen.

Under veckan har sociala medier kryllat av bilder på den 79-årige senatorn, sittandes i vinterjacka, munskydd och stickade vantar på sin uppfällbara stol. Han sitter lite småsurt och på långt avstånd från alla andra.

”Bernie ser ut som när man var liten och väntade på att morsan skulle bli färdig på banken så att man kunde gå till leksaksaffären som hon lovat” skriver en twitteranvändare.

”Riktigt fet och mäktig energi”, skriver en annan.

Med sig till presidentinstallationen hade Sanders också vad som ser ut som några brev som han tänkt skicka med post efter ceremonin.

”Det ser ut som att presidentinstallationen finns med på Bernies ’att-göra-lista’, men inte är hela hans dag”, skriver en Twitteranvändare.

Hobby-photoshoppare världen över har nu klippt ut Sanders och klistrat in honom i olika sammanhang. Allt från det berömda trettiotalsfotot på amerikanska byggnadsarbetare som sitter på en järnbalk och käkar lunch till Da Vincis Nattvarden. Man kan också se honom åka tunnelbana i Stockholm med fyllekäk i knät eller sura utanför Sveriges Radios lokaler på Hisingen i Göteborg.

En del bilder är politiska, andra inte. En tolkning är att Sanders i mångas ögon agerar som en slags representant för en undertryckt folklig frustration över pandemin. Och kanske över att USA fick en mjäkig president. 

Proletären
Proletären nappade tidigt på trenden.

Det är snabba puckar i memevärlden. Trots att det bara gått några dagar känns Bernie-memen redan gammal. En varningsklocka ringde nog för många när ”institutioner” som Systembolaget började göra memes med honom. Då vet man att det roliga är över.